Aladrović: Zakonom o udomiteljstvu povećavamo naknade udomiteljima

Ilustracija Pixabay

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da su osigurali novac za proširenje kapaciteta Dječjeg doma Zagreb u Nazorovoj ulici i drugoj alternativnoj lokaciji istaknuvši kako će novim Zakonom o udomiteljstvu povećati naknade udomiteljima.

“Osigurali smo sredstva za proširenje kapaciteta Dječjeg doma Zagreb na lokaciji u Nazorovoj ulici i na drugoj alternativnoj lokaciji”, odgovorio je Aladrović novinarima nakon sjednice Vlade upitan kako misle riješiti problem u tom dječjem domu gdje je maksimalni kapacitet 60 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, no trenutno ih je ondje gotovo 90.

Naveo je kako sistemsko rješenje popunjenosti kapaciteta u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi vide u procesu deinstitucionalizacije jer je jedan od zakona koji donose u reformi sistema socijalne skrbi i Zakon o udomiteljstvu kojim povećavaju naknade udomiteljima, u što će se investirati oko 80 miliona kuna.

“Samo naknade i opskrbnine se povećavaju između 15 i 60 posto, ovisno o korisničkoj skupini”, kazao je Aladrović.

Na taj će se način, smatra, poticati deinstitunacionalizacija budući da je smisao da djeca ne budu dugo zadržana u Dječjem domu u Nazorovoj ulici i sličnim ustanovama već da su u udomiteljskim porodicama.

Time će im, poručio je Aladrović, biti osigurana kvalitetnija i bolja skrb te kvalitetnija dugoročna integracija u društvo.

Dodao je da je kroz Nacionalni plan razvoja socijalnih usluga predviđen i porast kapaciteta za zbrinjavanje takve djece, pojasnivši da je to problem kojem treba pristupiti s više različitih strana.

“Kroz reformu postoji potencijal da probleme minimiziramo i da oni budu puno rjeđi”, kazao je Aladrović.

Naglasio je da su u Ministarstvu obitelji i socijalne politike osnovali komisiju koja se bavi ubrzavanjem procesa usvajanja djece tako što povezuju centre za socijalnu skrb, odnosno potencijalne posvojitelje s djecom koja potencijalno mogu biti posvojena.

“Kako je komisija osnovana, udvostručio se broj djece koja su bila usvojena po sudskim rješenjima”, rekao je Aladrović.

Vlada je danas u drugo čitanje u Hrvatski sabor uputila paket od sedam zakona vezanih uz reforme sistema socijalne skrbi među kojima su i konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udomiteljstvu.

Prethodni članakPupovac: Posjeta Banjoj Luci nije imala politički karakter slaganja ili neslaganja
Naredni članakPopis stanovništva 2021. godine: Hrvatska ima 3,88 miliona stanovnika