Ambasada SAD-a: Rusija neće odlučivati o pridruživanju BiH NATO-u

Američka ambasada u BiH

Prijetnje Rusije upućene Bosni i Hercegovini zbog njenih aspiracija za članstvo u NATO-u su neprihvatljive, a SAD će nastaviti odlučno podupirati pravo te zemlje da sama donosi odluke o svojoj budućnosti, objavili su u četvrtak iz Američke ambasade u BiH.

“Posljednje prijetnje ruskog ambasadora u BiH su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Niti jedna treća strana ne može odlučivati o sigurnosnim aranžmanima između NATO-a i suverenih država. Nastavit ćemo podržavati BiH da napravi neophodne korake za članstvo u euroatlantskoj zajednici”, stoji u objavi na Twitter profilu američkog ambasadora.

Na taj su način reagirali na izjave rukog ambasadora Igora Kalabuhova koji je ranije ove sedmice u intrevjuu za TV Federacije BiH (FTV) kazao kako će Moskva reagirati pokuša li se BiH pridružiti NATO-u.

“Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali šta očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati”, kazao je Kalabuhov ustvrdivši istovremeno kako Rusija zapravo ne prijeti nikome nego to u slučaju BiH čini Zapad potičući BiH na članstvo u euroatlantskim integracijama.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ranije je također osudio istup ruskog ambasadora ocijenivši ga neprihvatljivim.

“To nisu samo prijetnje BiH, nego i prijetnje po mir i stabilnost Zapadnog Balkana”, izjavio je Komšić.

Osudama se pridružio i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je kazao kako Rusija neće biti ta koja će odlučivati šta BiH treba napraviti.

“BiH se neće upravljati iz Ambasade Rusije”, izjavio je Džaferović.

Prethodni članakBiH: Nastavljaju se pregovori o izbornoj reformi
Naredni članakKosovo traži od SAD-a da mu pomogne u priključenju NATO-u