Ambasadori država EU i G7 zatražili da BiH prati sankcije protiv Rusije

Sastanak u Sarajevu (Foto Fena)

Ambasadori država članica Evropske unije i grupe G7 pozvali su u ponedjeljak vlasti u Bosni i Hercegovini da prate zapadne sankcije protiv Rusije, potvrđeno je nakon njihovog sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem u Sarajevu.

Kako stoji u saopćenju iz Predsjedništva BiH, ambasadori zapadnih država iskazali su zahvalnost BiH za pridruživanje rezoluciji Opće skupštine Ujedinjenih naroda kojom je osuđena ruska agresija protiv Ukrajine, nacrtu rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a i stavovima i mjerama Evropske unije o ovom pitanju.

“Od BiH su zatražili da nastavi s istom politikom kojom se svrstala na pravu stranu historije te da nadležne institucije BiH provedu restriktivne mjere protiv institucija i drugih subjekata Ruske Federacije previđene aktima EU kojima se BiH pridružila”, navedeno je u saopćenju.

Džaferović je potvrdio kako lično oštro osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu te podržava sve restriktivne mjere koje se radi toga poduzimaju, a najavio je kako će od Vijeća ministara BiH tražiti da se izvršna vlast toga striktno pridržava i provodi sve mjere kakve poduzima i EU.

BiH jeste podržala rezoluciju UN kojom je osuđena ruska agresija kao i izjave i stajališta EU, ali član Predsjedništva iz reda srpskog naroda Milorad Dodik je najavio kako će blokirati svaki pokušaj da se Rusiji ili njenim državljanima u BiH uvode bilo kakve sankcije.

Zbog protivljenja srpskih ministara nije donesena ni odluka da BiH u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) podrži rezoluciju kojom je trebalo uskratiti pristup njenim fondovima Rusiji i Bjelorusiji iako su to posebnim demaršom od ministra finansija tražili ambasadori EU.