Amnesty International: Izrael provodi aparthejd nad Palestincima

Amnesty International

Amnesty International optužio je Izrael da Palestince podvrgava sistemu aparthejda temeljenom na politici “segregacije, oduzimanja posjeda i isključenja” za koju je rekao da je zločin protiv čovječanstva.

Grupa za ljudska prava sa sjedištem u Londonu rekla je da su saznanja u izvještaju od 211 stranica temeljena na istraživanju i pravnim analizama o izraelskoj zapljeni palestinske zemlje i vlasništva, nezakonitim ubistvima, prisilnom preseljenju ljudi i uskraćivanju državljanstva.

Izrael kaže da se u izvještaju, drugome u manje od godinu dana u kojemu AI optužuje Izrael za provođenje politike apartheja, “učvršćuju i recikliraju laži” grupa za širenje mržnje te da je izvještaj osmišljen da “raspiri vatru antisemitizma”.

Izrael optužuje Amnesty UK za primjenu “dvostrukih standarda i demoniziranje u svrhu delegitimizacije Izraela”.

Izvještaj je izazvao pohvale Palestinaca.

Amnesty je rekao da je Izrael uveo sistem represije i dominacije nad Palestincima “gdjegod ima kontrolu nad njihovim pravima”, uključujući arapske stanovnike Izraela, Palestince na teritorijima pod izraelskom okupacijom i izbjeglice koji žive u inozemstvu.

Mjere uključuju ograničenja kretanja Palestinaca na teritoriji okupiranoj u bliskoistočnom ratu 1967. godine, nedovoljno ulaganja u palestinske zajednice u Izraelu i onemogućavanje povratka palestinskim izbjeglicama.

Uz prisilna preseljenja, mučenja i nezakonita ubistva, za koje Amnesty kaže da im je svrha održavanje sistema “represije i dominacije”, oni predstavljaju “aparthejd, zločin protiv čovječanstva”.

“Izrael nije savršen, ali …”

Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid u izjavi je rekao da “Izrael nije savršen, ali da je demokratija koja poštuje međunarodno pravo i otvorena je za ispitivanje” sa slobodom medija i jakim Vrhovnim sudom.

“Mrzim koristiti argument da Izrael nije židovska država, niko u Amnestyju ne bi se usudio usprotiviti, no u ovom slučaju, nema druge mogućnosti”, rekao je.

Bassam Al Salhe, član izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) rekao je da izvještaj “potvrđuje i podupire dugotrajnu palestinsku poziciju prema prirodi izraelskih okupacijskih mjera. Odražava stvarno stanje na terenu”, naglasio je.

Izrael je naveo zabrinutost za sigurnost pri uvođenju putnih ograničenja Palestincima, čija pobuna početkom 2000-ih uključuje samoubilačke bombaške napade u izraelskim gradovima.

Palestinci traže vlastitu državu na Zapadnoj obali i Gazi, s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom. Gaza, mali priobalni pojas također zauzet u ratu 1967. no vraćen 2005. vodi Hamas, koji Zapad smatra terorističkom grupom.

Zadnji krug izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora propao je 2014.

Amnesty traži oružani embargo

Amnesty kaže da bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda trebalo Izraelu nametnuti oružani embargo zbog ubistava mnogih civila za vrijeme protesta na granici s Gazom 2018-2019. godine.

Izrael kaže da su među demonstrantima bili palestinski militanti koji su pokušavali probiti graničnu ogradu.

Amnesty je također pozvao Međunarodni krivični sud da razmotri optužbe za aparthejd u svojoj istrazi o mogućim ratnim zločinima koje su obje strane počinile za vrijeme nekoliko sukoba na palestinskim teritorijima.

Nakon smrti 80-godišnjeg Palestinca, izraelska vojska kritizirala je neprimjerene odluke odgovornih.

Nisu primijetili znakove uznemirenosti

Muškarac – koji je i američki državljanin – umro je tri sedmice nakon što je bio privremeno pritvoren na Zapadnoj obali.

“Jedno od vrhovnih načela izraelske vojske – da zaštite ljudski život – prekršeno je”, stoji u izjavi vojske objavljenoj u ranim satima u utorak.

Prema palestinskim izvorima, lokalni stanovnici našli su mrtvog muškarca koji je prije toga bio uhapšen. Prema Ministarstvu zdravstva umro je od srčanog udara. Vojna istraga kaže da vojnici nisu primijetili nikakve znakove uznemirenosti. Pretpostavili su da je zaspao.

S palestinske strane bilo je optužbi da su čovjeka maltretirali i da su mu stavili povez preko očiju.

Odgovornom komandantu bit će izrečena opomena. Druga dvojica odgovornih bit će smijenjena sa svojih položaja i neće moći biti na rukovodećoj dužnosti dvije godine, saopćila je izraelska vojska.

Prethodni članakJustin Trudeau pozitivan na virus korona, nastavlja raditi online
Naredni članakVečernji list: Političare se štiti i prostitutke kažnjava po zakonu iz 1977. godine