Armin Hodžić sutra gostuje u “Novom danu” na N1 televiziji

Armin Hodžić na N1

Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Republike Hrvatske, sutra će u 10:30 sati gostovati na N1 televiziji u emisiji “Novi dan”, u kojoj će govoriti o trenutnom položaju Bošnjaka u Hrvatskoj s posebnim fokusom na aktuelni popis stanovništva.

Valja istaći da je 13. septembra počela prva faza popisa stanovništva, a oko milion i 400.000 građana, koliko ih se prijavilo u sistem e-građanin, moći će se sami popisati elektronskim putem. Za to će imati dvije sedmice, tj. do 26. septembra.

Združene bošnjačke organizacije provode kampanju “Ja sam Bošnjak!” koja je već u drugoj fazi. Naime, ovom kampanjom se nastoji informirati javnost o važnosti izjašnjavanja Bošnjaka prema odrednicama njihovog nacionalnog identiteta.

Predstavnici Bošnjaka u Hrvatskoj pozvali su sve Bošnjake da se na predstojećem popisu stanovništva izjasne kao Bošnjaci te da kao svoj materinski jezik naznače bosanski jezik, jer tako stječu građanska i politička prava zagarantirana Ustavom Republike Hrvatske.

Također, valja naznačiti da će se druga faza popisa vršiti na konvencionalan način, putem ličnog intervjua popisivača sa stanovništvom u periodu od 27. septembra do 17. oktobra 2021. godine.