Australska vlada tvrdi da Đokoviću nije bio zagarantiran ulazak u zemlju

Novak Đoković (Foto Anadolija)

Australska vlada nije garantirala teniskoj zvijezdi Novaku Đokoviću da će mu biti prihvaćeno medicinsko izuzeće za ulazak u Australiju, naveli su vladini advokati u sudskom podnesku u nedjelju.

U podnesku uoči sudskog ročišta u ponedjeljak brani se vladina odluka da zabrani ulazak prvom teniseru svijeta u Australiju zbog njegovog statusa vakcinacije.

Đoković se nada da će osvojiti svoj 21. Grand Slam na Australian Openu koji počinje u Melbourneu 17. januara.

No umjesto treniranja, Đoković je zatvoren u hotelu za tražitelje azila. Teniser pokušava osporiti odluku o odbijanju njegove vize nakon što mu je onemogućen ulazak u zemlju po dolasku u zračnu luku u Melbourneu u četvrtak rano ujutro.

Đoković, glasni protivnik obavezne vakcinacije, odbijao je otkriti svoj status imuniziranja i razlog zbog kojeg je tražio medicinsko izuzeće od australskih pravila vakcinacije.

No njegovi advokati priložili su u subotu podnesak sudu u kojemu navode da je srbijanskom teniseru bilo zagarantirano izuzeće jer je prebolio virus korona u decembru.

Dodaje se da je Ministarstvo unutrašnjih poslova procijenilo da njegovi odgovori u australskoj putničkoj izjavi ukazuju na to da ispunjava uvjete da uđe u zemlju bez odlaska u karantin.

No u vladinom podnesku navodi se da e-mail Ministarstva nije garancija “da će se njegovo tzv. zdravstveno izuzeće prihvatiti te da će se njegovi odgovori ispitati i provjeriti po njegovom dolasku.

U vladinom podnesku osporava se Đokovićev zahtjev za medicinsko izuzeće temeljem toga što se zarazio virusom korona sredinom decembra.

“Nema naznaka da je podnosilac zahtjeva imao ‘tešku akutnu bolest’ u decembru 2021. Sve što je rekao je da je bio pozitivan na testu na COVID-19”, piše u vladinom podnesku.

Drama oko Đokovića potresla je svijet tenisa, izazvala napetosti između Srbije i Australije i postala žarište protivnika obaveznog imuniziranja diljem svijeta.