Austrija uvodi lockdown za nevakcinisane

Vakcinacija

Austrija od ponedjeljka uvodi stroga ograničenja kretanja i kontakata za osobe koje nisu vakcinisane ili preboljele virus korona, odlučila je austrijska vlada u nedjelju.

„Mi smo se teška srca odlučili na ovaj korak“, rekao je austrijski kancelar Alexander Schallenberg nakon sastanka kabineta u nedjelju.

Po toj odluci, kojoj je cilj ograničenjem socijalnih kontakata smanjiti munjevit porast broja zaraženih, ali i privoljeti što više stanovnika na vakcinisanje, osobe koje nisu vakcinisane ili preboljele virus korona smiju svoj stan napustiti samo u iznimnim slučajevima poput nabavke živežnih namirnica, posjeta ljekaru ili apoteki ili odlaska na posao.

Ova mjera je za sada ograničena na deset dana, a prema podacima vlade ovom mjerom je pogođeno oko dva miliona građana Austrije.

Schallenberg je objasnio da sedmodnevna incidencija među onima koji nisu vakcinisani iznosi preko 1.700.

„Sada moramo svim silama povisiti sramotno nisku stopu vakcinisanosti. Sa stopom koju imamo sada nikad nećemo izići iz začaranog kruga“, rekao je Schallenberg.

On je najavio da će mjera “lockdowna” biti sistemski kontrolirana. U Austriji je trenutno u potpunosti vakcinisano 65 posto građana.

Već sad za nevakcinisane vrijede stroga pravila ograničenja pristupa ugostiteljskim, sportskim i kulturnim objektima.