Austrijska vlada donijela odluku o zabrani HOS-ovih obilježja

Austrijska vlada je donijela odluku o zabrani dodatnih obilježja povezanih s ustaškim režimom, poput zastave i grba Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), saopćila je vladina stranka Zeleni u srijedu.

“U Austriji su već zabranjena dva simbola ustaškog režima. No pokazalo se da se na skupu u Bleiburgu/Pliberku ne pokazuju samo simboli koji se povezuju s ustašama nego i simboli novih fašističkih organizacija poput nasljednice ustaške organizacije ‘Hrvatskih obrambenih snaga (HOS)’. Zato je popis zabranjenih simbola proširen i za ove simbole”, stoji u saopćenju zastupnica stranke Zeleni Olge Voglauer i Eva Blimlinger.

U saopćenju stoji da je na sjednici vlade u srijedu donesena odluka o zabrani isticanja simbola HOS-a na području Austrije.

“Centralni spomenik, centralni fašistički simboli i forma održavanja skupa će u svom dosadašnjem obliku biti ili su već zabranjeni. Ovi potezi zaista označavaju prekretnicu. Desetljetna borba Zelenih protiv ove navodne komemoracije i s tim skupom povezano javno pokazivanje nacističkih simbola, ali i aktualnih fašističkih simbola se na kraju pokazala kao uspješna”, rekla je Blimlinger.

Zastupnica Zelenih je još primijetila kako je u Hrvatskoj standard da se manifestacije na kojima se pokazuju zastave HOS-a ne bi trebale održavati.

“Svako bi trebao, kao što je to predsjednik Hrvatske Zoran Milanović više puta od prošle godine učinio, napustiti službene manifestacije na kojima se pokazuju HOS-ovi simboli, a o ustaškim simbolima da se i ne govori”, saopćila je zastupnica Zelenih.

Prošle sedmice jedna stručna komisija za Ministarstvo unutrašnjih poslova sastavila je vještačenje u kojem se preporučuje zabrana skupa na Lojbaškom polju pored Blaiburga u dosadašnjoj formi. I dalje su dozvoljene mise zadušnice.

Posljednjih godina uvijek iznova je dolazilo do hapšenja sudionika skupa pored Bleiburga koji su nosili nacističke i fašističke simbole zabranjene austrijskim zakonima.

Prije nekoliko godina Austrija je listu zabranjenih simbola na kojoj se nalaze simboli poput kukastog križa ili tzv. Hitlerovog pozdrava, uvrstila i simbole ustaškog režima, prenosi Hina.

Prethodni članakSaborska opozicija: Prijedlog budžeta za 2022. godinu nije reformski
Naredni članakVon der Leyen: Vrijeme je za razmatranje obavezne vakcinacije