Austrijski mediji: Skup u Bleiburgu mogao bi biti zabranjen

Austrijska policija (Foto Hina)

Austrijska vlada mogla bi od sljedeće godine definitivno zabraniti politička okupljanja u Bleiburgu, javljaju austrijski mediji pozivajući se na još neobjavljeni izvještaj jedne stručne komisije u kojem se vladi predlaže zabrana skupa.

„Odavanje počasti jednom fašističkom režimu se mora zabraniti ako zbog ničeg drugog jer to tako nalaže Državni ugovor (Ustav)“, stoji, kako prenosi austrijski mediji, u izvještaju komisije.

Godine 2020. su parlamentarne stranke ÖVP, SPÖ, Zeleni i Neos, nakon što se posljednjih godina počelo raspravljati o političkoj dimenziji održavanja skupa na Lojbaškom polju pored Bleiburga, naručile vještačenja grupe stručnjaka o ustavnosti skupa.

Komisija, koja je sačinjena od historičara, pravnika, predstavnika katoličke crkve, predstavnika ministarstva unutrašnjih poslova te vlasti savezne pokrajine Koruške u kojoj se skup održavao, došlo je do zaključka da političkog okupljanja više ne bi smjelo biti, prenose mediji.

Kako prenosi dnevnik Die Presse, jedino što se dopušta je misa zadušnica.

Austrijske vlasti su nakon reakcije socijaldemokratskih vlasti u Koruškoj proteklih godina na listu zabranjenih simbola uvrstili i obilježja ustaškog režima koji su se proteklih godina mogli viđati kod pojedinih sudionika skupa pored Bleiburga.

Prošle godine su lokalne crkvene vlasti uskratile svoju dozvolu za održavanje mise, ali je ona održana na privatnom posjedu i pod vodstvom predstavnika katoličke crkve iz Hrvatske.

Pokrovitelj je susreta, kojeg službeno organizira Počasni bleiburški vod, Hrvatski sabor.

Izvješće bi austrijskoj vladi službeno trebalo biti predstavljeno sutra.

Prethodni članakGrlić Radman: Zapadni Balkan visoko na agendi Vijeća Evrope
Naredni članakTomašević: U idućoj godini planirano povlačenje 1,35 milijardi kuna iz EU fondova