Aziz ef. Hasanović za Dnevni avaz: Čovjek je vrijedan kod Boga onoliko koliko doprinosi zajednici

"Pored toga što se trebamo približiti Bogu, ono je uvjetovano približavanjem čovjeku, onome ko ti je najpreči u krvnom srodstvu, u susjedstvu... Živimo u dinamičnom, intenzivnom vremenu, koje zahtijeva dodatno okretanje čovjeka prema čovjeku, i ramazan je najbolja prilika da se vjernici u tom smislu educiraju i steknu, što je najvažnije, tu bogobojaznost, koja je svjedodžba svega onoga što ćemo u ramazanu, kao jednoj školi koja nas odgaja, koja nas profilira u imanskom biću, biti od koristi. Jer, čovjek je vrijedan kod Boga onoliko koliko doprinosi svojoj zajednici."

Aziz ef. Hasanović (Foto Anadolija)

Akademik Aziz efendija Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i muftija zagrebački, govori kako prepuna džamija u Zagrebu i hodnici prve noći mjeseca ramazana pokazuju svijest vjernika i ohrabrenje da su dočekali ramazan i da nesmetano mogu pohrliti u svoju džamiju i na taj način pokazati svoju vjersku opredijeljenost i želju da ispune sve one obaveze koje je Svevišnji propisao u ovom mjesecu – ramazanu.

“Ono što posebno krasi Zagreb i zagrebačku džamiju su tri mukabele koje se uče, jedna je ujutro prije sabah-namaza, druga poslije podne-namaza, a treća je hafiska mukabela, koju uči šest hafiza. Imati šest hafiza na mukabeli za Zagreb je velika čast i zadovoljstvo. A teravih-namazi su zaista prepuni. Baš sam se čuo sa svim svojim imamima na terenu i kažu mi da su džamije bile pretijesne da prime sve one koji su došli i to nas zaista raduje”, kaže muftija Hasanović za portal “Avaza”.

On je prve noći mjeseca ramazana predvodio teravih-namaz u zagrebačkoj džamiji, a prije toga je imao kraće obraćanje prilikom kojeg je vidio ushićenost vjernika ramazanom.

“U svojoj ramazanskoj poruci za ovu godinu pozvao sam vjernike da u svojim dovama mole Svevišnjeg Allaha, dž.š., za mir u svijetu, potaknut onom davno rečenom izrekom: ‘Mir nije sve, ali bez mira sve je ništa.’ U tom smislu sam pozvao vjernike da se solidariziraju s onima koji nemaju, pozvao sam ih da otvorimo naša srca svim ramazanskim obavezama, ne smijemo zaboraviti one koji su u nevolji, svoje molitve da usmjerimo prema miru u svijetu…”, ističe muftija Hasanović.

Kazao je i da se uskoro završava gradnja Islamskog centra u Sisku.

“To će biti monumentalno zdanje, na ponos ne samo muslimanima u Sisku i u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj već cijelom gradu i državi, čime će potvrditi svoju multikulturalnu dimenziju. Ako Bog da, čak bismo Bajram-namaz trebali klanjati u njemu. Mene kao muftiju i čelnika Islamske zajednice u Hrvatskoj sve to veseli”, poručuje Hasanović.

Govoreći o međuljudskim odnosima, naglasio je:

“Pored toga što se trebamo približiti Bogu, ono je uvjetovano približavanjem čovjeku, onome ko ti je najpreči u krvnom srodstvu, u susjedstvu… Živimo u dinamičnom, intenzivnom vremenu, koje zahtijeva dodatno okretanje čovjeka prema čovjeku, i ramazan je najbolja prilika da se vjernici u tom smislu educiraju i steknu, što je najvažnije, tu bogobojaznost, koja je svjedodžba svega onoga što ćemo u ramazanu, kao jednoj školi koja nas odgaja, koja nas profilira u imanskom biću, biti od koristi. Jer, čovjek je vrijedan kod Boga onoliko koliko doprinosi svojoj zajednici.”

Prethodni članakPeti april, trideseta godišnjica početka Opsade Sarajeva
Naredni članakDžaferović: Države Zapadnog Balkana trebaju EU, ali i EU treba Zapadni Balkan