Baerbock: Stabilnost i cjelovitost BiH se mora očuvati, nema novca za separatiste

Annalena Baerbock i Bisera Turković

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock kazala je u četvrtak u Sarajevu kako će odlučno insistrati na očuvanju mira i stabilnosti Bosne i Hercegovine ističući da je to od iznimne važnosti u sadašnjoj krizi prouzročenoj ruskom agresijom na Ukrajinu.

Baerbock je doputovala u službenu posjetu Sarajevu u sklopu turneje tokom koje će boraviti i u Prištini te Beogradu, a potom putuje i u Moldaviju.

Ona je prvi visoki zapadni dužnosnik koji je stigao u regiju nakon invazije Rusije na Ukrajinu, što je potaklo zabrinutost da bi se zbog toga mogla opet otvoriti krizna žarišta na Zapadnom Balkanu, a posebno u BiH gdje vlasti entiteta Republika Srpska uporno slabe državne institucije i poduzimaju korake koji de facto vode secesiji tog entiteta.

Nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković šefica njemačke diplomatije novinarima je kazala kako njen dolazak na Balkan predstavlja dokaz koliko je važno raditi na očuvanju mira u Evropi koji je temeljito poljuljan ruskom agresivnom politikom. Kazala je kako je stoga očuvanje mira u BiH postalo od iznimog značaja, pa tako i suzbijanje svih pokušaja da se dovede u pitanje opstanak te zemlje.

“U BiH moramo osigurati mir i boriti se protiv onih koji ugrožavaju mir. Ugrožavanje mira nećemo dopustiti”, kazala je Baerbock.

Istakla je kako neće biti finansijske i investicijske potpore za one koji rade na dezintegraciji BiH kao države jer ekonomski interesi i zastupanje temljenih prava idu ruku pod ruku, a to je temelj vanjske politike Njemačke.

Kazala je i kako su demokratski i fer izbori nužni za svaku zemlju, a u BiH je važno da integritet izbornog procesa bude poboljšan kao i da se u njeno izborno zakonodavstvo ugrade sve presude Evropskog suda za ljudska prava.

“Novi izborni zakon ne smije povećati probleme u zemlji, a važno je da se oni održe u planiranim terminu u oktobru”, kazala je Baerbock.

Ministrica vanjskih poslova BiH Turković izrazila je zahvalnost Baerbock i Njemačkoj na “30 godina zalaganja za mir i stabilnost Zapadnog Balkana” a istovremeno je pozvala na potproru kako bi se zaustavili secesionistički koraci vlasti u RS-u ocijenivši kako je to sada najveća sigurnosna prijetnja za BiH.

“Eskalacija u Ukrajini i kriza prouzročena u Evropi samo su dalje zakompicirale stanje u BiH”, kazala je Turković najavivši kako je BiH spremna prilagođavati svoju vanjsku politiku stajalištima koje u odnosu na ukrajinsku krizu bude zauzimala EU.

Vanjske granice BiH, kako je kazala, “za sada” nisu ugrožene, ali unutrašnja situacija vodi ka daljnjoj destabilizaciji.

Istakla je kako je nužno staviti izvan snage zaključke koje je ranije donijela Narodna skupština RS-a u preuzimanju ovlasti od države čime bi se stvorili uvjeti za nastavak evropskih integracija.

Potvrdila je kako BiH traži dobijanje kandidatskog statusa u skraćenom postupku i određivanje datuma početka pregovora jer bi to bio doprinos stabilnosti BiH i cijele regije.

“Zapadni Balkan jeste slaba tačka EU i mjesto na kojem se mora pokazati snaga i vanjskopolitička uloga Unije”, kazala je Turković.

Kazala je kako u ime BiH poziva na hitni prekid vatre u Ukrajini kako bi se prekinule patnje.

“Naša srca su na strani onih koji se bore za slobodu, demokratiju i za evropske vrijednosti. Tako je bilo i tako će biti uvijek”, kazala je Turković

Baerbock će se tokom boravka u Sarajevu sastati i s članovima Predsjedništva BiH, čelnicima oba doma državnog parlamenta te s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmidtom.

Prethodni članakRusija više neće učestvovati u Vijeću Evrope
Naredni članakDodik uvjeravao Baerbock da RS ne planira otcjepljenje od BiH