Bakir Izetbegović čestitao Dan nezavisnosti BiH: Borba za stabilnu i mirnu BiH i danas traje

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije, uputio je na svom Facebook profilu zvaničnu čestitku u povodu Dana nezavisnosti BiH

Bakir Izetbegović

Punih 30 godina je otkako su građani Bosne i Hercegovine odlučili da svoju budućnost grade u nezavisnoj, slobodnoj i demokratskoj državi.

Na referendumu kojem su se odazvale dvije trećine građana skoro stoprocentnom podrškom je izglasana nezavisna Bosna i Hercegovina – država ravnopravnih građana i naroda, Srba, Hrvata i Bošnjaka, kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

Nakon obnove nezavisnosti i međunarodnog priznanja, Bosna i Hercegovina je bila izložena brutalnoj agresiji. I u takvim okolnostima njen teritorijalni integritet i nezavisnost su sačuvani.

Stotine hiljada hrabrih patriota su bile spremne rizikovati i gubiti živote u odbrani slobode i vlastite države. Svoju slobodu i nezavisnost građani BiH su skupo platili. I nikada se toga neće odreći.

Velike žrtve koje smo podnijeli obavezuju nas da unatoč svim poteškoćama istrajemo.

Borba za stabilnu i mirnu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svaki čovjek biti ravnopravan na svakom njenom pedlju i danas traje, i na sreću, vodi se političkim sredstvima.

Veliki dio puta do ostvarenja našeg cilja – moderne, prosperitetne i demokratske države, koja je članica euroatlanskog civilizacijskog kruga, već smo prošli. Sasvim sigurno ćemo na tom putu istrajati.

To je obaveza naše generacije i naš dug prema prošlim, ali i prema budućim generacijama.

S tim uvjerenjem, svim građanima Bosne i Hercegovine upućujem iskrenu čestitku povodom Dana nezavisnosti naše Domovine.

Prethodni članakEnver Čolaković: Bosni
Naredni članakGovor Šefika Džaferovića u povodu Dana nezavisnosti BiH