Bangladeš najavio oštru akciju nakon ubistva čelnika Rohinja izbjeglica

Rohinje

Bangladeški  ministar vanjskih poslova u subotu je najavio “oštru akciju” protiv ubica čelnika Rohinja izbjeglica Mohiba Ullaha dok se povećavaju pozivi na istragu ubistva.

Nepoznati napadači ubili su Mohiba Ullaha, koji je bio u kasnim četrdesetim godinama života, u logoru u Cox’s Bazaru u srijedu navečer.

On je predvodio jednu od najvećih grupa otkako je više od 730.000 Rohinja muslimana pobjeglo pred kampanjom gušenja protesta koji je provodila mijanmarska vojska u augustu 2017.

“Vlada će poduzeti oštru akciju protiv onih koji su umiješani u ubistvo. Niko neće biti pošteđen”, izjavio je ministar vanjskih poslova  A. K. Abdul Momen u svojim prvim komentarima nakon ubistva.

Momen navodi u saopćenju da iza ubistva Mohiba Ullaha stoje “prikriveni interesi” jer je on želio da se vrati u Mijanmar.

“Ubice Mohiba Ullaha moraju biti privedene pravdi”, kazao je.

Vlasti su uhapsile troje izbjeglica u vezi ubistva, kazao je Naimul Huq, policijski zvaničnik u Cox's Bazaru, ne pružajući više detalja.

Mohib Ullah  bio je poznat kao umjerena snaga koji se zalaže za povratak Rohinja u Mijanmar, gdje su im prava uskraćivana tokom decenija progona.

On je bio čelnik Društva arakanskih Rohinja za mir i ljudska prava, osnovanog u 2017. godini, kako bi dokumentiralo zločine nad Rohinjama i dalo bi im pravo glasa u međunarodnim pregovorima o njihovoj budućnosti.

Više od milion Rohinja živi u izbjegličkim logorima, od kojih je ogromna većina pobjegla iz susjednog Mijanmara tokom vojne kampanje gušenja njihovih protesta u 2017. za koju Ujedinjene nacije tvrde da je provedena s genocidnom namjerom.

Mijanmar negira da je počinio genocid, navodeći da je to bila legitimna kampanja protiv pobunjenika koji su napali  policijske ispostave, prenosi Reuters.