Utorak, 18 Juna, 2024
Naslovnica Društvo Banja Luka: Brački kamen otpada sa spomenika na Šehitlucima

Banja Luka: Brački kamen otpada sa spomenika na Šehitlucima

Spomenik na Šehitlucima ili Kompleks spomenika palim Krajišnicima na Šehitlucima – Banj brdu, inače jedan od simbola Banje Luke, raspada se i sa njega otpada bijeli brački kamen od kojeg je i napravljen ovaj spomenik.

Propadanje ovog važnog spomenika i dijela banjalučke identifikacije, ne samo što je porazno i ruglo za ovaj grad, nego je i opasno, jer se posjetioci Šehitluka, posebno mlađe generacije, često penju na sam spomenik zbog vidika koji se pruža sa tog mjesta, uprkos brojnim zabranama koje su postavljene.

Predstavnici Rekerativne zone Banja Luka na svojoj Facebook stranici postavili su slike na kojima se vide brojni kameni komadi otpali sa spomenika, te još jednom upozorili neodogovorne građane da se ne penju na spomenik jer “pored toga što nije ljudski i opasno je”.

– Nadležne institucije, počevši od Zavoda za zaštitu spomenika, moraju da pokrenu konkretnu inicijativu kako bi se uradila potpuna zaštita ovog spomenika koji doslovno propada. Može se sve ovo ignorisati i da se građani i dalje penju, ali bit će kasno kada nekome padne kamen na glavu ili kada neko padne sa spomenika – poručili su iz Rekreativne zone Banja Luka.

Spomenik je podignut u znak sjećanja na nekoliko hiljada krajiških boraca koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu u Banjoj Luci. Rad je poznatog kipara Antuna Augustinčića, dok se na zidovima u unutrašnjosti objekta nalaze crteži Ismeta Mujezinovića.

Brdo Šehitluci, sa kojeg se pruža vidikovac na centar Banje Luke, dobilo je ime po trojici junaka kojima su, prema legendi, u boju odsječene glave sabljama. No, oni su nastavili put ka vrhu brda zajedno sa glavama u rukama, te izdahnuli na mjestu današnjeg spomenika.

Po drugoj verziji ove legende, na tom brdu visokom 431 metar, sahranjena su dvojica od trojice turskih šehida, koji su u boju 1737. godine posječeni pod Kastelom, ali su se sa galavama u rukama nastavili penjati. Jedan do njih se okrenuo ka gradu i presvisnuo, a preostala dvojica su onako obezglavljena dojahala na vrh brda i tek tamo izdahnuli. Pokopani su u zajednički grob mauzolej, a brdo je po njima nazvano Šehitluci.

IZVORFAKTOR
Prethodni članakJecaji odzvanjaju halom u Potočarima: Članovi porodica opraštaju se od najmilijih
Naredni članakSrebrenica: Uoči dženaze porodice uče Fatihe, Bošnjaci odbornici protestiraju, defile u Sarajevu

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 70 sekundi