Benčić: Odluka o COVID potvrdama ide na Ustavni sud

Sandra Benčić (Foto N1)

Saborska zastupnica Klub zeleno-lijevog bloka (ZLB) Sandra Benčić izvijestila je u utorak da su prikupili 34 potpisa zastupnika za podnošenje zahtjeva Ustavnom sudu za ocjenom ustavnosti odluke o COVID potvrdama.

„Kao što smo i najavili, upućujemo zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o COVID potvrdama Ustavnom sudu, ne zbog sadržaja, odnosno COVID potvrda kao takvih, nego načina donošenja takve odluke”, izjavila je Benčić u Saboru.

Smatra da se sve odluke kojima se ograničavaju ljudska prava za vrijeme pandemije, a koja se smatra izvanrednim stanjem, moraju donositi dvotrećinskom većinom u Saboru, odnosno po članku 17. Ustava.

„Da smo od početka djelovali na takav način, uspjeli bismo na bolji način stvoriti jaču društvenu koheziju i konsenzus oko vakcinacije”, ocijenila je Benčić dodavši kako očekuje od Ustavnog suda da bude čuvar Ustava.

Za podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti potrebni su potpisi petine zastupnika, a Klub zeleno-lijevog bloka prikupio ih je 34 i to zastupnika klubova SDP-a, Socijaldemokrata, IDS-a, Centra i GLAS-a te HSS-a i RF-a, navela je Benčić.

Najavila je da su spremni zatražiti ocjenu ustavnosti i postupka donošenja izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zarazih bolesti kojima se propisuju kazne do 50.000 kuna za nepoštivanje COVID potvrda, a o kojem će Sabor glasati u srijedu.

„Tražimo i da se o kaznama za COVID potvrde odlučuje dvotrećinskom većinom i u slučaju da to neće biti tako, spremni smo tražiti ocjenu ustavnosti postupka odnosno glasanja, da zakon nije izglasan potrebnom većinom”, rekla je Benčić.