Beroš pozvao na dovakcinaciju, peti val u drugoj polovini januara

Vili Beroš (Foto Hina)

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je izjavio da se peti val omicron varijante u Hrvatskoj očekuje u drugoj polovini januara te je pozvao građane na dovakcinaciju upozorivši da će vrlo vjerovatno svako doći u kontakt s novom varijantom virusa korona. 

“Slučajevi omicrona kod nas su još uvijek sporadični, do sada su dokazana 24 slučaja. No bez nužnog nastavka pojačanog vakcinisanja i dovakcinisanja i strogog pridržavanja mjera vjerovatno nećemo moći izbjeći posljednice pune snage petog vala u drugoj polovini januara”, poručio je Beroš na sjednici Vlade.

Još jednom je pozvao na dovakcinaciju koja pruža visoku zaštitu od omicrona te upozorio na visok stepen vjerovatnoće da će svi građani prije ili kasnije doći u kontakt s novom varijantom virusa.

Ključna je vakcinacija i pridržavanje mjera. To je jedini put prema kraju epidemije, poručio je ministar.

Izvijestio je i da je udio novozaraženih u broju testiranih u zadnja 24 sata 41,93 posto te da broj pozitivnih najviše raste u dalmatinskim županijama, koje imaju i najveći udio pozitivnih među testiranima.

“To su i županije u kojima je razina vakcinacije najniža, što pokazuje uzročno-posljedničnu vezu niske stope imuniziranosti i porasta broja novozaraženih”, istakao je.

Bolnice u stalnoj pripravnosti zbog porasta broja novih slučajeva

Bilježi se postupno smanjenje broja hospitaliziranih, no bolnice su u stalnoj pripravnosti zbog ponovnog porasta broja novih slučajeva zaraze.

Dodatnom booster dozom do sada je vakcinisano 487.038 osoba. Do sada je vakcinisano 66,22 posto odraslog stanovništva.

U protekloj sedmici 61 posto kontaktiranih starih i nepokretnih osoba odbilo je vakcinaciju, čime se, ističe ministar, nepotrebno izlažu mogućnosti zaraze i teškog oblika bolesti.

Izvijestio je i da su objavljene nove smjernice za liječenje oboljelih od COVID-19 u kojima se uz antivirusne i imunomodulacijske lijekove, uvodi i liječenje monoklonskim protutijelima. Lijek s kombinacijom monoklonskih protutijela od ove je sedmice dostupan bolnicama u kojima se liječe oboljeli od COVID-19.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović pozvao je građane da u idućim danima, pogotovo tokom blagdana, zadrže racionalan oprez.

Izvijestio je i da je Stožer produžio postojeće protuepidemijske mjere na mjesec dana, što se odnosi  na ograničavanje okupljanja, prelazak graničnih prijelaza, korištenje zaštitnih maski, rad trgovina, javni prijevoz te privremenu zabranu ulaska u Hrvatsku osobama iz niza afričkih zemalja.

Prethodni članakVlada odgađa otkup Ine od MOL-a i pokreće reviziju arbitražne odluke UNCITRAL-a
Naredni članakGrad Zagreb organizira doček Nove godine na Trgu bana Jelačića