Biden izabrao Michaela Murphyja za sljedećeg ambasadora u BiH

Murphy je veteran američke službe za vanjske poslove sa 29-godišnjim iskustvom koji trenutno služi kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja

Predsjednik SAD-a Joe Biden odabrao je američkog diplomatu Michaela Murphyja za sljedećeg američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini, objavila je u petak Bijela kuća.

Murphy je veteran američke službe za vanjske poslove sa 29-godišnjim iskustvom koji trenutno služi kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja.

Njegov portfolio uključuje evropsku sigurnost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku sigurnost, navodi se u biografiji na stranici State Departmenta.

Murphy je ranije bio zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi na Kosovu, od 2009. do 2012. godine, a tri godine ranije bio je politički savjetnik u američkoj ambasadi u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini.

Trenutno ima diplomatski čin ministra savjetnika.

Još nije poznato kada će Senat preuzeti Murphyjevu nominaciju, a Vijeće ide na ljetnu pauzu za dvije sedmice, pa će brojne stavke sa zakonodavnog dnevnog reda Bidena biti na čekanju.

IZVORAnadolu Agency
Prethodni članakOsman Mehmedagić pušten na slobodu
Naredni članakMilo Đukanović: Srpska crkva odgovorna za genocid u Srebrenici