Biden: SAD i saveznici će “odlučno odgovoriti” ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu

Joe Biden (Foto Anadolija)

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u nedjelju ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će SAD i njihovi saveznici “odlučno odgovoriti” ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Poziv je uslijedio nekoliko dana nakon što je Biden održao drugi razgovor u mjesec dana s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom napetosti na rusko-ukrajinskoj granici gdje je Rusija okupila oko 100.000 vojnika, piše Reuters.

“Predsjednik Biden jasno je dao do znanja da će SAD i njihovi saveznici i partneri odlučno odgovoriti ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u izjavi nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika.

Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da je s Bidenom razgovarao o zajedničkim akcijama na očuvanju mira u Evropi i sprečavanju daljnje eskalacije.

“Prvi međunarodni razgovor ove godine s Bidenom dokazuje posebnu prirodu naših odnosa”, napisao je Zelenski na Twitteru.

Objavio je da se razgovaralo o zajedničkim akcijama Ukrajine, SAD i partnera “u očuvanju mira u Evropi, sprječavanju daljnje eskalacije, reformama, deoligarhizaciji. Cijenimo nepokolebljivu potporu Ukrajini”, prenijela je Hina.

Prethodni članakZabrana prodaje pića u kioscima u Puli još u razdoblju prilagodbe
Naredni članakU BiH za godinu prikupljeno i odstranjeno 613.597 tona otpada