BiH: Dodik na saslušanju u Tužilaštvu BiH, novinarima pokazivao srednjak

Milorad Dodik pokazuje srednjak (Foto BNTV)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik u utorak je morao doći u Tužilaštvo BiH kako bi dao izjavu zbog spornog načina kupnje skupocjene vile u Beogradu i zbog toga je ljutit vrijeđao snimatelje i novinare i pokazivao im srednjak. 

“Godinama neki iz medija vode hajku protiv mene i moje porodice. Iznose toliko laži o meni da bih mogao objaviti njihova sabrana nedjela”, kazao je Dodik objašnjavajući svoje ponašanje.

Iako je javna osoba, tvrdi da nema obavezu trpjeti laži i da reagira prema “bitangama”.

Dodik je pod istragom jer je još 2007. godine u elitnom beogradskom naselju Dedinje kupio vilu vrijednu 845.000 eura. Sumnjiči ga se da je tu transakciju obavio gotovim novcem nedokazanog porijekla te da ju je pokušao prikriti kreditom kojeg je godinu kasnije podigao kod privatne “Pavlović banke” iz Bijeljine.

Istraga protiv Dodika formalno je pokrenuta još početkom 2016. godine, a od tada Tužilaštvo BiH pokušava prikupiti dokumentaciju koja bi potvrdila počinjenje krivičnog djela, pa je zatražena i pomoć pravosudnih tijela u Srbiji.

U sklopu istrage 2016. godine bio je uhapšen i kontroverzni preduzetnik Slobodan Pavlović, vlasnik banke koja je Dodiku dala sporni kredit i još troje njegovih saradnika iz te banke. Teretilo ih se za pranje novca, zloupotrebu službenog položaja ili ovlasti i krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Pavlović i njegovi saradnici brzo su pušteni iz pritvora, a on je potom otišao u SAD i u Chicagu u decembru 2017. poginuo u okolnostima opisanim kao saobraćajna nesreća.

Nakon što je saslušan u sjedištu državnog tužilaštva u Sarajevu, Dodik je na konferenciji za medije koju je sazvao u Istočnom Sarajevu kazao je kako su za njega državni sud i tužilaštvo nezakoniti i neustavni, ali je tamo išao da bi zanijekao sve što mu se stavlja na teret.

Istragu je nazvao “političkim procesom” koji se navodno vodi pod izravnim utjecajem britanskog i drugih zapadnih ambasadora u BiH uz spregu s medijima bliskim opoziciji.

Tvrdi kako je oko beogradske kuće istina jedino to da je plaćena s računa “Pavlović banke” s kojom je kredit zaključio 2007. godine, a 2008. ga reprogramirao.

“Rata kredita se plaća i danas i bilo bi ludo da 17 godina plaćam kredit, a da iza toga stoji nešto drugo”, izjavio je Dodik, tvrdeći da rate od oko 4.500 eura vraća od plate, a jedno vrijeme i od iznajmljivanja sporne vile te od prodaje dva stana u Beogradu.

Prethodni članakMilanović: Hrvatska u NATO savezu jer SAD garantira sigurnost kada stvari krenu loše
Naredni članakČović: Još ima šanse za izbornu reformu