BiH: Dodikova većina u Parlamentu RS-a podržala protuustavne zakone

NSRS (Foto Anadolija)

Narodna skupština Republike Srpske u četvrtak je podržala dva zakona koji ugrožavaju ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine i predstavljaju izravni izazov autoritetu Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR).

Glasovima zastupnika iz vladajuće većine, okupljene oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, uprkos bojkotu opozicionih stranaka, prihvaćen je prijedlog zakona o nepokretnoj imovini te podržan nacrt zakona o uspostavi Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) RS-a.

Prvim je zakonom Narodna skupština RS-a praktično stavila izvan snage odluku bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna iz 2005. godine o zabrani raspolaganja državom imovinom sve dok se u Parlamentu BiH ne donese zakon koji će urediti to pitanje.

Ashdownova je odluka bila temeljena na činjenici da je BiH kao pravni nasljednik nekadašnje Socijalističke Republike BiH ujedno sukcesor sve tadašnje društvene imovine.

Vlasti RS na Dodikov su izravni poticaj odlučile srušiti odluku visokog predstavnika i jednostrano preuzeti nepokretnu imovinu na teritoriji tog entiteta čiji je titular BiH kao država.

Nacrt zakona o VSTV-u RS predviđa pak preuzimanje ovlasti koje od 2004. godine ima VSTV BiH kao tijelo koje je jedino ovlašteno imenovati suce i tužitelje u cijeloj državi.

Taj bi nacrt sada trebao ići u javnu raspravu i onda u formi prijedloga zakona ponovo biti razmatran u entitetskom parlamentu.

Iz OHR-a, Delegacije EU u BiH i Ambasade SAD-a ranije su upozorili kako Parlament RS-a potporom ovim zakonima dovodi u pitanje vladavinu prava i same temelje Daytonskog sporazuma.

Stajalište je EU kako posebice zakonom o entitetskom VSTV-u RS zapravo blokira put BiH ka članstvu u Uniji.

Predlaganje spornih zakona oštro su kritizirali i zastupnici opozicije.

“Cijela ova tačka dnevnog reda je prevara. Čiju podršku imamo? Ko u svijetu podržava da RS ima VSTV”, postavio je pitanje tokom parlamentarne rasprave zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak, nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH.

Sam Dodik je na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu tvrdio kako je sve što vlast koju on kontrolira radi u skladu s Ustavom BiH i Daytonskim sporazumom, a zapadne zemlje koje ga kritiziraju optužio je da rade na uspostavi BiH kao “unitarne muslimanske države”.

Visoki predstavnik Christian Schmidt ranije ove sedmice je najavio kako će s Upravnim odborom Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) razmotriti moguće odgovore nakon spornih odluka Parlamenta RS-a.

Prethodni članakHDZ: Nema ništa sporno da Vlada provjerava Mostove potpise za referendum
Naredni članakBiH: Političari i dalje bez dogovora o Izbornom zakonu, slijedi nastavak