BiH i dalje na kreditnom rejtingu “B”, analitičari zabrinuti zbog politike RS-a

Ilustracija Pixabay

Međunarodna procjeniteljska kuća Standard & Poor's potvrdila je postojeći kreditni rejting Bosne i Hercegovine s oznakom “B” i s pozitivnim izgledima, ali uz upozorenje kako i taj nepovoljni kreditni status mogu ugroziti rastuće političke napetosti u toj zemlji.

Takav kreditni rejting zapravo je oznaka za status u kojem je kreditna okolnost neke države označena kao “spekulativna”, uz visoki kreditni rizik i tek je jednu stepenicu iznad najgore oznake “C”.

Identičan status BiH ima u u analizi procjeniteljske kuće Moody's, koja je toj zemlji ranije dodijelila oznaku “B 3”, najlošiju u toj kategoriji.

Kako je u utorak potvrđeno iz Centralne banke BiH (CBBiH), analitičari Standard & Poor's-a u svojoj su novoj procjeni naveli kako su političke napetosti u BiH, proistekle iz najava entiteta Republika Srpska da će se povući iz učestvovanja u nekim od centralnih tijela državne vlasti, no očekuju kako se to ipak neće dogoditi.

No trajna neizvjesnost, kako su ocijenili, mogla bi negativno utjecati na privredni rast, koji bi u 2022. godini trebao iznositi 2,7 posto, dok je za 2021. godinu rast bio 6,7 posto.

Kao pozitivnu okolnost naveli su to što je neto javni dug nizak, odnosno ispod 30 posto BDP-a, što daje prostor za djelovanje u fiskalnoj politici, čak i ako politički događaji budu utjecali na kreditne linije međunarodnih finansijskih institucija.

U analizi stoji da je privreda BiH u 2021. godini imala koristi od snažnog izvoza, posebino u EU, gdje je većina ključnih trgovinskih partnera BiH.

Prosječna inflacija u 2021. godini u BiH je iznosila 2 posto, nakon deflacije od 1,6 posto u 2020. godini. U 2022. godini analitičari u BiH očekuju inflaciju od 4,2 posto.

Navodi se i kako mehanizam valutnog odbora u BiH, na kojemu je temeljena Centralna banka BiH, i dalje predstavlja važno ekonomsko sidro, a posebno je značajno u uvjetima političke nestabilnosti. Taj mehanizam brana je nekontroliranom štampanju novca, jer je domaća valuta konvertibilna marka vezana fiksnim tečajem za euro i mora imati pokriće u toj valuti.