BiH: Komšić za “čvrst stav” prema HDZ-u, Dodik krivi Bošnjake za neuspjeh

Komšić i Dodik (Foto Anadolija)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pohvalio je u nedjelju bošnjačke političke stranke zbog “čvrstog odnosa” prema zahtjevima hrvatskih stranaka za izmjene Izbornog zakona, dok je njegov kolega u državnom vrhu Milorad Dodik bošnjačke stranke okrivio za neuspjeh pregovora u Neumu.

Komšić i Dodik ponovo su bili na potpuno suprotstavljenim pozicijama kada su komentirali izostanak dogovora o izbornoj reformi na trodnevnim pregovorima koji su završili u nedjelju.

Dogovor nije postignut jer se stranke koje okupljaju bošnjačko biračko tijelo i hrvatske stranke nisu mogle usuglasiti o modelu izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH kao i o načinu biranja zastupnika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i ovlastima koje bi to tijelo ubuduće trebalo imati.

Komšić na pregovorima nije učestvovao uz obrazloženje kako je prije izborne reforme potrebno prekinuti blokadu rada tijela vlasti BiH koju provode dužnosnici iz reda bosanskih Srba. U prvom je reagiranju nakon što je objavljen neuspjeh pregovora ipak pohvalio suglasje među bošnjačkim vladajućim i opozicionim strankama u odnosu na zahtjeve HDZ BiH i njegovih partnera iz Hrvatskog narodnog sabora.

Za Komšića je logično da se najprije postigne dogovor o reduciranju ovlasti entitetskog Doma naroda, a da se tek nakon toga dogovara novi model biranja članova Predsjedništva BiH te je kazao i to kako je takvo stajalište ranije usuglašeno između Stranke demokratske akcije i opozicije.

“Primijetno je da je (Bakir) Izetbegović ostao dosljedan i principijelan”, kazao je Komšić za sarajevsku televiziju Hayat.

Dodao je kako sada očekuje još radikalniji nastup HDZ-a BiH, prenosi Hina.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik je pak neuspjeh pregovora vođenih u Neumu interpretirao kao dokaz tvrdnjama da je u BiH na djelu pokušaj Bošnjaka da svoju volju nametnu Hrvatima. Ustvrdio je kako je izvjesno da će Bošnjaci ponovo pokušati nametnuti Hrvatima Komšića kao člana Predsjedništva BiH budu li izbori u oktobru održani po postojećim pravilima.

“Oni to nastavljaju neskriveno provodeći politiku te majorizacije, političkog minimiziranja političkih predstavnika Hrvata. To sigurno ne može dati dobru atmosferu ni dobar uspjeh u samoj BiH”, kazao je Dodik.

Prethodni članakPregovori o izbornoj reformi u BiH završeni bez dogovora
Naredni članakNadalov preokret za historiju i 21. Grand Slam naslov