BiH: Lavrov zvao Dodika, tema provedba “dogovora s Putinom”

Ruski  ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov telefonski je u ponedjeljak razgovarao s čelnikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom, a jedna od tema bila je provedba dogovora kojega su u decembru prošle godine imali on i Vladimir Putin, potvrđeno je iz Ambasade Rusije u Sarajevu.

U objavi na službenoj Facebook stranici ove ambasade stoji kako je razgovor obavljen na Dodikovu inicijatvu.

“Obavljena je razmjena mišljenja o implementaciji dogovora nastalih nakon sastanka predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Milorada Dodika u Moskvi u decembru 2021. godine. Zacrtani su koraci za intenziviranje napora u tom pravcu”, stoji u objavi bez pojašnjenja što su to točno Dodik, član Predsjedništva BiH, i ruski predsjednik dogovorili prije dva mjeseca.

Dodik je u Moskvi boravio početkom decembra prošle godine i tamo se sastao s Putinom a po povratku kazao je kako je ruski predsjednik odlično informiran o stanju u BiH te da su ga zanimale potankosti o ponašanju međunarodnih aktera, statusu RS-a, ustavnim rješenjima i razvoju zajedničkih ekonomskih projekata.

U objavi Ambasade Rusije u BiH od ponedjeljka se dodaje kako su Lavrov i Dodik sada potvrdili opredijeljenost za striktnu provedbu Daytonskog sporazuma te potrebu “suzbijanja pokušaja” da se on preinači kako bi odgovarao interesima Evropske unije i NATO-a što bi, po interpretaciji ove ambasade, automatski bilo protivno interesima naroda RS-a.

Navedeno je i kako je Dodik “s razumijevanjem” primio pojašnjenja Lavrova o razlozima napada Rusije na Ukrajinu.

Prethodni članakKomšić traži da BiH slijedi politiku sankcija EU, Dodik hvali Putina
Naredni članakVučić: U regiji napadaju Srbiju jer im smeta njen uspjeh