BiH: Među milion vakcinisanih 0,7 posto prijavilo reakcije, nijedan smrtni slučaj

Vakcina (Ilustracija Pixabay)

Činjenica da među milion vakcinisanih u Bosni i Hercegovini protiv virusa korona nije službeno potvrđen nijedan smrtni ishod povezan s tim postupkom, a tek je oko 0,7 posto osoba prijavilo uglavnom slabije reakcije, ne pomaže da se zemlja pomakne s evropskog dna po postotku imuniziranih.

Po izvještaju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH koji je objavljen na njihovim mrežnim stranicama, od početka godine do sredine decembra prijavljena im je 781 reakcija nakon vakcinacije, od čega su pak 743 uzete u razmatranje budući da su preostale prijave bile nepotpune.

Pri tome su kod 710 vakcinisanih (95,6 posto) prijave klasificirane kao lakše reakcije, dok su oko 4,4 posto slučajeva, odnosno 33 prijave, označene kao ozbiljne.

Najčešće prijavljene reakcije su povišena temperatura (318 slučajeva), bol u ekstremitetima (162), malaksalost (142), glavobolja (134), bol na mjestu primjene (132), bol u mišićima (126), slabost (81), bol u zglobovima (77) i drhtavica (59).

Reakcije je prijavilo 548 žena, 179 muškaraca, a u 16 slučajeva nije poznato kojem spolu pripadaju prijavljeni.

Od početka godine do sredine decembra je prijavljeno kako je jedna osoba preminula nedugo nakon vakcinacije.

No taj se slučaj osobe vakcinisane Sinovacom vjerovatno samo vremenski može povezati s fatalnim ishodom, a istragu ovoga slučaja provodi Komisija za sigurnost imunizacije Ministarstva zdravstva Federacije BiH, pojašnjava se u informaciji Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Uprkos malom broju onih koji su prijavili reakcije na vakcinu, BiH je pri evropskom dnu s tek oko milion imuniziranih od oko 3,8 miliona stanovnika.

Po broju umrlih na milion stanovnika od posljedica zaraze COVID-19 na ljestvici Worldmettersa BiH je treća u svijetu, iza Perua i Bugarske.

U zemlji su na snazi iznimno liberalne mjere, a danima se broj novozaraženih kreće oko 500 osoba.