BiH: Nastavljaju se pregovori o izbornoj reformi

Palmer i Eichhorst (Foto Anadolija)

Dužnosnici Evropske unije, SAD-a i OESS-a najavili su u četvrtak u Sarajevu nastavak pregovora s političarima iz Bosne i Hercegovine čiji je cilj dogovor o izmjenama Ustava i Izbornog zakona, što otvara put ka nastavku evropskih integracija, pozvavši pritom stranačke lidere da ne propuste priliku.

Direktorica pri Službi za vanjske poslove EU-a (EEAS) Angelina Eichhorst koja je stigla u BiH kazala je kako rat Rusije protiv Ukrajine kreira novu realnost na kontinentu zbog čega je nužno što prije provesti očekivane reforme.

Podsjetila je kako je i visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell lično u srijedu tokom boravka u BiH pozvao lokalne političare da rade na očuvanju stabilnosti zemlje, ali i na dogovoru o izmjenama Ustava i Izbornog zakona kako bi se omogućila prava svim građanima BiH da biraju i budu birani.

“Pozivamo političare u BiH da hitno preuzmu odgovornost za to”, kazala je Eichhorst, pojašnjavajući kao joj je Borrell dao jasne upute da zajedno s američkim partnerima nastavi pomagati proces usuglašavanja i nalaženja pravnog okvira za reformu.

Istakla je kako paket reformi koji se dogovara mora biti u cijelosti usaglašen sa stajalištima Venecijanske komisije Vijeća Evrope čiji će stručnjaci učestvovati i u narednoj fazi pregovora, a za sve je opet potrebno osigurati dvotrećinsku većinu u Parlamentu BiH kako bi se Ustav i Izborni zakon promijenili.

“Dogovori li se to, BiH će biti značajno bliže statusu kandidata za članstvo u EU-u, što je historijska prilika koju ne bi trebalo propustiti”, kazala je Eichhorst, odbijajući komentirati konkretne modele koji su ponuđeni, ali je potvrdila kako je i dalje sporna uloga Domova naroda u parlamentima na državnoj i entitetskoj razini.

Novi ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy, koji je tu dužnost preuzeo prije nepune dvije sedmice, potvrdio je kako će u nastavku pregovora on predstavljati američku administraciju.

Tu je ulogu do sada imao Matthew Palmer kao posebni izaslanik SAD za izboru reformu, a on je sada premješten na dužnost zamjenika američkog ambasadora u Velikoj Britaniji.

“Nastupila je nova geopolitička realnost u Evropi uključujući Zapadni Balkan koja otvara nove mogućnosti za BiH, a političari sada trebaju iskoristiti priliku koja im se pružila”, kazao je Murphy, dodajući kako se nada da će u narednih nekoliko dana pregovori biti uspješno završeni.

Pojasnio je kako će međunarodna zajednica pomoći da bi se postigao kompromis i konsenzus, ali to ne znači bilo kakav dogovor nego onaj koji će garantirati integritet izbornog procesa.

Voditeljica misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS) u BiH Kathleen Kavalec kazala je kako se BiH kao članica te organizacije ranije obavezala na primjenu svih demokratskih izbornih standarda, a to znači da u rasprave o izbornim reformama treba uključiti sve pa i građane i nevladine organizacije čiji prijedlozi također moraju biti uvaženi.

Snažno je podržala neformalnu inicijativu pod nazivom Skupština građana BiH koja je definirala svoj prijedlog izbornih reformi, a on u biti zagovara neizravni izbor četiriju članova Predsjedništva BiH u državnom parlamentu te ukidanje domova naroda.

Prethodni članakVečernji list: Smirivanje inflacije i cijena očekuje se tek za dvije godine
Naredni članakAmbasada SAD-a: Rusija neće odlučivati o pridruživanju BiH NATO-u