Srijeda, 29 Maja, 2024
Naslovnica Istaknuto BIH: Osman Mehmedagić ostaje na slobodi

BIH: Osman Mehmedagić ostaje na slobodi

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbe Tužilaštva BiH i odbrane na mjere zabrane koje su određene direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću.

Sarajevo – Sud BiH je 16. jula odbio prijedlog državnog tužioca Olega Čavke da se Mehmedagiću odredi jednomjesečni pritvor.
Istovremeno su mu izrečene mjere zabrane i to zabrana sastajanja sa određenim osobama na način da mu se zabranjuje međusobno kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim osobama.

Također mu je zabranjeno kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu protiv njega, uključujući i približavanje na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu sa bilo kojom osobom osim sa braniocima.

Osumnjičeni Osman Mehmedagić u cilju redovnog obavljanja funkcije na kojoj se nalazi, izuzetno može komunicirati sa svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine i drugim osobama na udaljenosti i manjoj od 50 metara, ali mu se zabranjuje da sa tim osobama razgovara o ovom predmetu. O svakom takvom kontaktu dužan je prethodno obavijestiti postupajućeg tužioca

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH tražilo je pritvor za direktora OSA-e zbog, kako su naveli, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, kao i navodne opasnosti da bi njegovo puštanje rezultiralo uznemirenjem javnosti.

Odbrana Mehmedagića usprotivila se tom prijedlogu, nazvavši proces protiv njega političkom hajkom kako bi bio sklonjen s pozicije koju obavlja, a njegovo hapšenje potpuno nezakonitim.

Direktora OSA-e polovinom jula su, prema naredbi Tužilaštva BiH, uhapsili pripadnici MUP-a KS. Kako je zvanično saopćeno iz Tužilaštva BiH, terete ga za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca.

Ovo je četvrti krivični postupak protiv direktora OSA-e u posljednje nepune dvije godine. Sve predmete glavna državna tužiteljica Gordana Tadić dala je u rad tužiocu Olegu Čavki.

Jedan od predmeta protiv Mehmedagića završen je pravomoćnom oslobađajućom presudom, dok je Sud u dva navrata odbio potvrditi optužnicu protiv njega zbog nedostatka dokaza koji bi potkrijepili osnov sumnje da je počinio bilo kakvo krivično djelo.

IZVORAgencije
Prethodni članakCovid 19: Masovna imunizacija u Federaciji BiH
Naredni članakNderitu: Sve žrtve zaslužuju istinu, pravdu, empatiju i razumijevanje

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 70 sekundi