BiH: Policija zabranila okupljanje pripadnika četničkog pokreta u Višegradu

Četnici (Foto Anadolija)

Pripadnicima četničkog ravnogorskog pokreta policija je zabranila okupljanje najavljeno za subotu u Višegradu u istočnoj Bosni, a ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske prvi put je javno osudio to što su oni uopće planirali takav skup.

Pripadnici četničkog pokreta gotovo su se redovno nakon rata u Bosni i Hercegovini 1990-ih okupljali u Višegradu oko 13. marta, a povod im je bila činjenica da su Dražu Mihailovića tog datuma 1946. godine upravo kod toga grada nakon višemjesečnog skrivanja otkrili i zbog počinjenih ratnih zločina uhapsili pripadnici tadašnjeg jugoslavenske policijske službe Odjeljenje za zaštitu naroda (OZNA).

Nakon suđenja na kojem je osuđen na smrt četnički vođa Draža Mihailović je strijeljan nešto poslije te godine.

Sva okupljanja u Višegradu proteklih godina protekla su u znaku veličanja četničkog pokreta čiji su pripadnici tokom Drugog svjetskog rata počinili najgore ratne zločine ubivši više od 3.000 muslimana s tog područja.

Višegradska je policija odlučila ove godine zabraniti takvo okupljanje, a ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač sada je to prvi put javno osudio, posebno spominjući bošnjačke povratnike koji su proteklih godina od policije bezuspješno tražili da se ovakvi skupovi zabrane.

“Mogu razumjeti i građane bošnjačke nacionalnosti kako se osjećaju kada u Višegradu vide pripadnike ravnogorskog pokreta u uniformama i sa zastavama. Ne mogu to blagonaklono gledati i ne osjećati se ugroženim”, kazao je Lukač za lokalnu televiziju K3.

Dodao je da bi okupljanje četničkih simpatizera bilo posoebno problematično zbog opće napetosti koja vlada nakon izbijanja rata u Ukrajini te upozorenja da je i sigurnost u BiH uzdrmana zbog čega je Evropska unija rasporedila dodatni kontingent vojnika u sastavu misije EUFOR-a u toj zemlji.