BiH: Političari i dalje bez dogovora o Izbornom zakonu, slijedi nastavak

Čović i Izetbegović (Foto Anadolija)

Novi krug pregovora o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji je u četvrtak održan u Sarajevu nije doveo do konačnog dogovora no sudionici su se usaglasili da razgovore ipak nastave i pokušaju riješiti ovaj problem do kraja februara.

Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović je novinarima nakon sastanka koji je trajao tek nešto više od sat vremena kazao kako su potvrđena ranija stajališta pri čemu svi žele poboljšanje odnosa u Federaciji BiH, a hrvatske stranke garanciju da će hrvatskim glasovima biti birani hrvatski zastupnici u Domu naroda parlamenta Federacije BiH te kako će se jedan član Predsjedništva BiH birati prvenstveno glasovima Hrvata.

“Kroz razgovor želimo doći do rješenja no niko od Hrvata neće pristati na ‘kompromis’ po kojem nećemo biti definirani u Ustavu”, kazao je Cvitanović potvrdivši kako ne dolazi u obzir brisanje nacionalnih odrednica uz titulu članova Predsjedništva BiH.

Jedina stvarna novina tokom pregovora vođenih u četvrtak bila je informacija kako je moguća odgoda izbora koji bi trebali biti održani u oktobru bude li jasno kako postoji spremnost da se konačno nađe rješenje.

“Moguće je da se izbori planirani za oktobar prolongiraju za novembar, eventualno decembar. To bi podržala međunarodna zajednica ako se vidi da su pregovarači na tragu dogovora”, kazao je predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Prema Izetbegovićevom tumačenju funkcionalnost Federacije BiH i dalje ostaje ključni zahtjev bošnjačke strane kao i cjelovita provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava no nije želio govoriti o potankostima novog kruga pregovora konstatirajući samo kako nema dvojbe da se jedan član Predsjedništva BiH mora birati prije svega glasovima Hrvata, ali da on istovremeno mora zastupati interese države i svih ljudi koji u njoj žive. Istovremeno se, kako je kazao, moraju ukloniti i mehanizmi koji osiguravaju “stopostotne blokade” čime je aludirao na ulogu koju sada ima Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

“Ja mislim da se rješenje može naći i mislim da smo se dodatno približili i da postoji dobra atmosfera u kojoj se problemi mogu riješiti”, zaključio je Izetbegović dodajući kako se omekšavaju tvrda stajališta.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić kazao je novinarima kako je sastanak poslužio rezimiranju uglavnom poznatih stajališta uz mogućnost testiranja nove dvije ili tri ideje o kojima bi se trebali očitovati i pravni stručnjaci.

Na dnevnom su redu ponovo bila pitanja izbora članova Predsjedništva BiH i konstituiranja domova naroda na entitetskoj i držanoj razini, a Radončić je kazao kako su bošnjački političari od predstavnika hrvatskog naroda ponovo dobili pojašnjenje o “crvenim crtama” koje se ne smiju prijeći.

“Dijalog se mora održati, on nema alternative, a dogovor je da naši timovi u narednih sedam dana zadrže intenzivnu komunikaciju i simuliraju različite (izborne) modele”, kazao je Radončić.

Dodao je kako vjeruje u rješenje, ali da ono nije moguće bez međunarodne medijacije.

U novom krugu pregovora učestvovali su predsjednici pet vladajućih i opozicionih stranaka predvođeni čelnicima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA, a bojkotirali su ih SDP BiH, Naša stranka i Demokratska fronta Željka Komšića.

Predsjednik opozicione Naroda i pravde Elmedin Konaković, koji je zajedno s Radončićem bio tehnički organizator pregovora vođenih u četvrtak, kazao je kako je vjerovatno bilo lakše okupiti predstavnike SAD i Rusije da razgovaraju o ukrajinskoj krizi nego političare iz BiH da pregovaraju o izbornoj reformi.

“Još smo na statusu quo. Saglasni smo o načelima no nismo se približili oko modela koji rješavaju te nagomilane probleme”, kazao je Konaković.

Cilj pregovora o izbornoj reformi u BiH je osigurati provedbu pet presuda Evropskog suda za ljudska prava kojima je utvrđena diskriminacija građana BiH u izbornom procesu temeljem njihove nacionalne pripadnosti ili mjesta prebivališta kao i presude Ustavnog suda BiH iz 2016. godine u slučaju “Ljubić” po kojoj se mora poštovati načelo “legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u tijelima vlasti”.

Prema odredbama važećeg Izbornog zakona opći izbori u BiH trebali bi biti održani prve nedjelje u oktobru, a Centralna izborna komisija ima obavezu raspisati ih početkom maja.

Za eventualne promjene Izbornog zakona u Parlamentu BiH tako je ostalo tek dva i po mjeseca. Za to se mora osigurati natpolovična većina zastupnika u Zastupničkom domu no za promjene Ustava potrebna je potpora dvije trećine zastupnika, što vladajući nemaju pa ovise o glasovima iz opozicije.

Prethodni članakBiH: Dodikova većina u Parlamentu RS-a podržala protuustavne zakone
Naredni članakUmro Luc Montagnier, dobitnik Nobelove nagrade za otkriće virusa HIV