BiH: Pregovori o izbornoj reformi i dalje bez rezultata, iz Sarajeva sele u Neum

Foto Anadolija

Američki i evropski posrednici u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u četvrtak su okončali pojedinačne susrete s predstavnicima političkih stranaka iz BiH, a razgovori bi od petka trebali biti nastavljeni u Neumu i trajati do kraja sedmice, no za sada nema naznaka o mogućem dogovoru.

Učestvovaje u nastavku pregovora potvrdili su čelnici Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović i Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, o čijim stajalištima i ovisi hoće li biti kompromisa i dogovora.

Predstavnici najmanje dvije opozicione stranke iz Federacije odbili su poziv u Neum s različitim obrazloženjima. Predstavnici Socijaldemokratske partije su takvu odluku pojasnili zahtjevom da se prije izborne reforme osigura deblokada rada tijela državne vlasti koju provode dužnosnici iz entiteta Republika Srpska, dok su predstavnici Naše stranke poručili kako ne žele učestvovati u razgovorima koji ignoriraju njihove prijedloge za izmjene izbornih pravila na tragu građanske države.

“Jasno je da opcija građanske BiH nema šanse u Neumu pa nema smisla ni da mi idemo tamo”, kazao je novinarima u četvrtak član predsjedništva Naše stranke Predrag Kojović, nakon sastanka s posebnim američkim izaslanikom Matthewom Palmerom i direktoricom pri službi za vanjske poslove Evropske unije (EEAS) Angelinom Eichhorst.

Elmedin Konaković, čelnik stranke Narod i pravda, koja je u savezu sa SDP-om i Našom strankom, ipak će ići u Neum jer “želi vidjeti šta se točno nudi i kakvo je stajalište međunarodne zajednice”.

Izetbegović je, nakon pregovora vođenih u srijedu, potvrdio kako su pozicije pregovaračkih strana nepromijenjene, ali očekuje da bi u Neumu moglo biti napretka “uz dozu odgovornosti” pojašnjavajući kako od HDZ-a BiH očekuje da pristane na reviziju mehanizama blokade donošenja odluka u tijelima vlasti, koji su sada na raspolaganju, a posebno onih u Domu naroda Parlamenta FBiH.

“Ako ne bude dogovora, izbori će biti po sadašnjem zakonu”, kazao je Izetbegović.

Dragan Čović dosadašnji tok pregovora nije komentirao osim što je na samom početku potvrdio kako HDZ očekuje prihvatanje rješenja koja će osigurati “legitimno predstavljanje” konstitutivnih naroda u tijelima vlasti.

Prethodni članakPlenković: Danas se trebamo prisjetiti i zloglasnih ustaških logora
Naredni članakPoljoprivredna proizvodnja lani rasla više od osam posto