BiH: Pregovori o izbornoj reformi još traju, Palmer i Eichhorst i dalje optimisti

Pregovori u Nemu (Foto Fena)

Pregovori o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji se drugi dan vode u Neumu iza zatvorenih vrata, još nisu doveli do konkretnih rezultata no američki i evropski posrednici u subotu su potvdili kako se i dalje nadaju konačnom dogovoru.

Posebni američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer i direktorica pri službi za vanjske poslove Evropske unije (EEAS) Angelina Eichhorst u Neumu su okupili čelnike nekih od najvažnijih bh. političkih stranaka, a glavni im je cilj dogovor hrvatske i bošnjačke strane o novom modelu izbora članova Predsjedništva BiH te Doma naroda Parlamenta Federacije BiH kao i ovlastima tog tijela.

Domaćim je političarima nametnuta neka vrsta zabrane komuniciranja s medijima, dok se pregovori ne završe a s novinarima dozirano komuniciraju samo Palmer i Eichhorst.

Ona je u subotu poslijepodne kazala kako svi sudionici učestvuju u pregovorima na konstruktivan način te kako se intenzivno razgovara ne bi li se došlo do nekog kompromisa.

“Ostajemo oprezno optimistični da će se nastaviti s radom kako bi se našlo konačno rješenje”, kazala je Eichhorst dodavši da je ostalo još puno stvari o kojima treba razgovarati.

Palmer je rekao da on i Eichhorst nisu ponudili nikakav prijedlog iza kojega bi stajala međunarodna zajednica jer su svoju ulogu definirali isključivo kao posredničku, a cilj joj je približiti stajališta o rješenjima koja ponude političke stranke iz BiH.

“To su teška pitanja i za njih će trebati vrijeme”, kazao je Palmer podsjećajući kako se mora mijenjati i Ustav BiH u cilju provedbe pet presuda Evropskog suda za ljudska prava kojima je potvrđeno kako je dio građana BiH diskriminiran u izbornom procesu temeljem svoje etničke pripadnosti ili mjesta prebivališta.

Da bi se Ustav promijenio nužno je osigurati potporu dvije trećine zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH za šta je opet potrebno da barem neke od opozicionih stranaka prihvate rješenja o kojima se eventualno dogovore HDZ BiH i Stranka demokratske akcije.

Palmer je istakao kako je ohrabrujuće to što je do sada napravljen “dobar posao” u dijelu pregovora koji se odnose na tehničke preinake Izbornog zakona s ciljem jačanja integriteta izbornog procesa, odnosno sprečavanja mogućih zloporaba tokom samog glasanja i utvrđivanja rezultata izbora.

Palmer je potvrdio kako će SAD i EU nastaviti raditi sa strankama u BiH ne bi li se našlo rješenje, a neizravno je potvrdio kako nemaju neki “plan B” u slučaju propasti neumskih pregovora.

I Eichhorst je u ime EU-a kazala kako ostaju fokusirani na razgovore koji teku, očekuju više napretka te rade na rješenju “korak po korak”.

“Za sada ne možemo predvidjeti kada i što će se dogoditi”, poručila je Eichhorst.

Pregovori u Neumu trebali bi biti okončani u nedjelju.

Prethodni članakPapa Franjo umirovio Vrhnbosanskog nadbiskupa Puljića, nasljednik Vukšić
Naredni članakEdhem Mulabdić umro je u siromaštvu, bez prava na penziju