Bisera Turković u Ljubljani: Bez stabilne BiH, nema stabilnog regiona

Logar i Turković

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, nakon razgovora u Ljubljani sa slovenskim kolegom Anžeom Logarom, naglasila je na press konferenciji prijateljske odnose dviju zemalja s višeslojnim i neraskidivim vezama, zbog čega vjeruje u zajedničku evropsku budućnost.

Tokom ove njene radne posjete Sloveniji, na sastanku s ministrom vanjskih poslova dominiralo je više važnih tema, a među njima pitanja evropskih integracija, situacije na Zapadnom Balkanu, odjeka samita EU-Zapadni Balkan, borbe protiv posljedica pandemije, ekonomske saradnje, do pitanja provođenja međudržavnih sporazuma i drugih tema važnih za bh. državljane koji žive, rade ili se školuju u Sloveniji.

Turković je pozdravila održavanje Samita EU – Zapadni Balkan pod predsjedavanjem Slovenije i čestitala toj zemlji za uspješno predsjedavanje EU.

“Izuzetno je značajno da je proširenje Evropske unije ostalo visoko na agendi uprkos drugim izazovima s kojima se suočava Evropska unija. Jasna evropska perspektiva je ključna za sigurnost i stabilnost cijele regije Zapadnog Balkana. Njeno odsustvo otvara prostor za strane, negativne uticaje. Ideja o preciziranju roka za ulazak država u EU može biti važan podsticaj. BiH je, uvjereni smo, spremna za kandidatski status, uprkos pokušajima unutrašnje destabilizacije i opstrukcija. Što ranije odobravanje kandidatskog statusa za BiH pomoglo bi ne samo reforme, nego bi doprinijelo relaksaciji političke situacije u BiH i cijeloj regiji. Vjerujem da bi to poslalo i pozitivnu poruku cijeloj Evropskoj uniji”, kazala je Turković.

Ona naglašava nesumnjivi veliki napredak posljednjih decenija, ali i dodaje da predstoji još mnogo posla pred svima, što je uočljivo iz svakodnevnih dešavanja ne samo u BiH, nego i u drugim državam regiona.

“Bez stabilne i sigurne BiH, nema stabilnog regiona. Samo jačanje države i njenih kapaciteta može garantirati da ćemo uspješno savladavati sve izazove na putu ka EU. Očekuje nas jačanje borbe protiv korupcije i kriminala, što će zasigurno uticati i na političke blokade. Zapaljiva retorika i pokušaji usporavanja napretka koje svi vidimo, gube podršku i snagu koju sada crpe iz nekih stranih uticaja, a ne iz demokratskog legitimiteta ili podrške naroda i građana”, riječi su ministrice Turković.

Govoreći o drugim temama nakon susreta sa slovenskim ministrom vanjskih poslova, rekla je da privrednici i nadležne institucije u Republici Sloveniji tretiraju BiH kao veoma važno tržište i značajnog privrednog partnera u regionu. Ukupna robna razmjena BiH sa Slovenijom u 2020. godini je iznosila 1,79 milijardi KM.

Po ministricinim riječima, na tom planu uvijek može biti i više učinaka, a reforme koje BiH provodi u oblasti radnog zakonodavstva bit će poticajne za strane investicije. Poreski sistem djeluje jako efikasno, dok je ekonomija pokazala visoku otpornost na pandemijsku krizu. Uz stabilan bankarski sektor, BiH je odlična prilika za ulaganje, naglašava Turković.  Turizam, dodala je na press konferenciji, bilježi veliki rast i već ove godine će skoro sustići predpandemijske brojke, dok se za narednu godinu očekuju i porast ponuda i rekordi.

Podsjetila je na predstojeću zimsku sezonu i tradicionalne dolaske Slovenaca u Sarajevo i BiH na skijanje, kao i aktuelnu poboljšanu infrastrukturu.

Na sastanku sa slovenkim kolegom je razgovarala i o borbi protiv pandemije, slovenačkoj pomoći u procesu vakcinacije u BiH te nastavku masovne imunizacije. 

“Vjerujemo kako će stabilizacija epidemiološle situacije omogućiti i liberalniji sistem prelaska granice. Otvorili smo razgovore o međusobnom priznavanju potvrda o vakcinaciji i testova, što bi olakšalo komunikaciju i putovanja. Očekujemo da će nam u tome pomoći i EU”, kazala je Turković.

BiH je postigla značajan napredak u borbi protiv ilegalnih migracija i situacija je stabilizirana, navela je prezentirajući druge teme današnjih razgovora s Logarom. Ovaj problem je ocijenila kao regionalni te rješiv samo uz zajedničko djelovanje, pod kapom Evropske unije.

“Ukoliko dođe do intenzivnijih migracija u narednom periodu, vjerujem da ćemo svi biti primorani da tražimo zajedničko riješenje jer se niti jedna država samostalno ne može izboriti sa ovom krizom”, njene su riječi.

Anže Logar, sagovornik ministrice Turković, u ulozi domaćina je na press konferenciji izrazio podršku i obećao daljnju pomoć njegove zemlje BiH u njenim težnjama ka Evropskoj uniji, a kao najbolji argument za željeno članstvo naveo potrebni napredak u ispunjavanju uvjeta.

BiH je ciljna zemlja za razvoj saradnju Slovenije, kazao je također Logar podsjetivši na realizirane projekte njegove zemlje u BiH u proteklim godinama, kao i na donaciju u aktuelnoj pandemiji 48.000 vakcina proizvođača AstraZeneca te na dodatnih 100.000 doza Pfizera, koje su na putu, kako je dodao, navodeći i slovenačku pomoć u zaštitnoj opremi tokom 2020. i 2021. godine, vrijednu oko 260.000 eura.

Slovenski ministar podsjeća da je nakon sjednice Evropskog parlamenta potpisao uredbu o uspostavi instrumenta pretpristupne pomoći za BiH, od čega će biti dobobiti za cijelu regiju, a naročito za stanovništvo BiH.

Anže Logar je izrazio nadu da će dobra trgovinska suradnja dviju zemalja biti nastavljena, a što se tiče migracijske krize, naveo da je to jedan od izazova zemalja Zapadnog Balkana, za koji je suštinski važno rješavanje u suradnji.

Prethodni članakNakon što je Edinu Vranju produžen pritvor, advokat poručio da će iskoristiti sve pravne opcije
Naredni članakŠefik Džaferović: Dodik se sramoti na međunarodnim skupovima