Bježeći od Putina, neki se Rusi sele u prorusku Srbiju

Beograd (Ilustracija Pixabay)

Nakon što je sloboda govora ugrožena, njeni prijatelji zatočeni, a ruska privreda potonula zbog invazije Vladimira Putina na Ukrajinu, Marina je spakirala svoje torbe i pobjegla iz Moskve.

No, više od 1.000 kilometara daleko, u svom novom domu u Srbiji, 41-godišnja turistička agentica ne može pobjeći od duge ruke ruske propagande, gdje rat koji je započeo Kremlj uživa široku potporu.

“Neki mi kažu da podržavaju Rusiju kada saznaju da sam iz Rusije. Kažu to da bi izrazili podršku, no ispada da se ta podrška proteže i na podržavanje Putina i rata”, rekla je Marina, sada nastanjena u Beogradu, koja je zatražila da joj se ne objavi prezime.

U sedmicama nakon invazije, za mnoge Ruse koji su htjeli pobjeći u inozemstvo Srbija je postala utočište jer je to jedna od rijetkih zemalja koja nudi redovne letove u Evropu uslijed masovne zabrane leta za Rusiju diljem kontinenta.

Srbija i Rusija stoljećima su ujedinjene dubokim bratskim vezama zahvaljujući zajedničkom slavenskom i pravoslavnom naslijeđu. I premda su Srbi Ruse prihvatili otvorenih ruku, nisu to učinili bez kontradikcija.

Veliki broj Rusa koji su stigli u Srbiju zapravo su pobjegli od katastrofalne situacije u Rusiji izazvane Putinovom invazijom na Ukrajinu.

Međutim, veliki dio srpskog stanovništva, suprotno ostatku Evrope, nastavlja podržavati Putinov rat protiv Zapada u Ukrajini, kako ga je sam opisao.

Dobar dio podrške za Putina proizlazi iz kolektivne mržnje prema NATO savezu, koji je 1990-ih godina bombardirao Srbiju, čega se mnogi građani te zemlje još uvijek sjećaju.

Bijes i očaj

U Beogradu je hiljade demonstranata izašlo na ulice kako bi iskazalo svoju podršku Putinu i osudilo NATO, a srpska vlada, premda je u Ujedinjenim narodima osudila invaziju, odbija uvesti sankcije Moskvi.

Ta je “kvaka 22” dovela do povremenih sukoba, tvrdi Marina, koja je rekla da joj razgovori s Putinovim pobornicima u Srbiji često izazivaju bijes, očaj ili sram.

“Ispada kao da je ta osoba bombardirana ruskom propagandom i zaista vjeruje da su slike uništenih gradova i mrtvih ljudi u Ukrajini lažne. A taj način razmišljanja je toliko jak da ne vjerujem da išta mogu učiniti pa odustajem i prekidam razgovor”, rekla je Marina.

Ne postoje službeni podaci o broju Rusa koji su prebjegli u Srbiju, gdje bez vize mogu ostati do 30 dana, no grupa za pridošlice na komunikacijskoj platformi Telegram već sada broji stotine ljudi.

Teme o kojima se u grupi razgovora uključuju i savjete o tome kako se nositi s neželjenim simpatijama Srba koji podržavaju Putina.

Jakov Borevič, IT stručnjak, rekao je da je odabrao Beograd zbog “mentaliteta” i “bliskosti kulture” s ruskom, no i da se mučio s proruskim sentimentom na ulici, uključujući i Putinov mural blizu njegovog novog stana ispod kojeg na ćirilici piše “brat”.

No, Borevič je rekao da je ipak u neku ruku razumije izljeve emocija u Srbiji, koje je primijetio i kod svojih ruskih sugrađana, koji nerijetko spajaju patriotizam s podrškom Putinu.

Nisam više patriota

Napustiti Rusiju za mnoge je bila teška odluka, koju su donijeli u roku od nekoliko sati, a zatim za sobom ostavili svoje bližnje.

“Moj otac mi je rekao da više nisam patriota i da moram ostati i doprinositi privredi”, rekao je Kiril, 31-godišnji inženjer građevine koji se nedavno preselio u Beograd.

“Kada bih ostao, svi porezi koje bih plaćao bili bi izravni doprinos ratu, to mi je bilo jasno”, dodao je.

Čak i sada nije siguran hoće li ostati u Srbiji ili se vratiti kući u Sankt Peterburg.

Drugi se boje da se nikada neće vratiti s obzirom na Putinovo gušenja opozicije i na činjenicu da nova željezna zavjesa izolira Rusiju od većine svijeta.

“Čim sam stigla ovamo, osjetila sam ogromno olakšanje. Sada sam zgrožena kada vidim šta se događa u Rusiji”, rekla je Marina.