Blinken i Borrell snažno podržali teritorijalni integritet BiH i reformske procese

Borrell i Blinken (Foto Twitter)

Američki državni sekretar Antony Blinken i povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Josep Borrell izdali su danas zajedničku izjavu u kojoj su poručili da SAD i Evropska unija čvrsto stoje u podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

“EU i SAD su u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu BiH, kao i u zajedničkom radu na promicanju izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija. Imamo ozbiljnu zabrinutost zbog sve veće retorike podjela u BiH. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i poduzmu korake za napredak na putu integracije u EU – uključujući i relevantne reforme. EU i SAD spremne su olakšati ove korake”, navedeno je u izjavi.

Ističe se da su EU i SAD dogovorili a će dodatno ojačati zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u cilju podrške regije na njenom evropskom putu.

“Pristupanje EU, koji je prioritet za cijeli Zapadni Balkan, pomaže konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti temeljnih prava i unaprjeđenju vladavine prava. Ova regija pripada EU. Bliža integracija povećat će stabilnost i pridonijeti prosperitetu ljudi u regiji. U tom kontekstu naglašavamo da bi pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebali započeti bez odlaganja”, istaknuli su Blinken i Borrell.