Borrell: Sigurnost BiH postala još važnija nakon ruske agresije na Ukrajinu

Josep Borrell

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell potvrdio je u srijedu kako će Unija nastaviti podupirati održanje mira i stabilnosti Bosne i Hercegovine istanuvši kako je to postalo posebno važnim nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Borrell je doputovao u Sarajevo na kraju svoje regionalne mini-turneje, a u bazi vojnih snaga EU kod glavnog grada BiH učestvovao je u ceremoniji kojom je označen dovršetak procesa jačanja vojnog kontingenta EUFOR-a.

“Nekad je potrebno pokazati snagu kako bi se osigurao mir”, kazao je Borrell u govoru koji je tom prilikom održao.

Snage EUFOR-a u BiH ojačane su s dodatnih 500 vojnika, pa ih je sada na terenu ukupno 1.100, sa zadaćom da pojačano nadziru stanje na terenu i odmah reagiraju u slučaju sigurnosnih ugroza.

Borrell je tokom izjave novinarima kazao kako je pojačanje upućeno kao mjera opreza iako trenutno ne postoji izravna prijetnja sigurnosti i miru u BiH. Pojasnio je kako Unija želi osigurati mogućnost reagiranja u slučaju izbijanja bilo kakve krizne situacije.

Odlučnost i predanost očuvanju mira, kako je istakao, danas su nužniji nego ikada u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu koja predstavlja sigurnosnu prijetnju bez presedana kojom je rat vraćen na evropsko tlo.

U takvim okolnostima kada milioni izbjeglica lutaju evropskim kontinentom i dok se ukrajinske gradove razara, a civile ubija, svi moraju biti svjesni ogromnih posljedica i to će, kako je kazao, potaknuti EU na veća ulaganja u odbranu, ali i na osiguranje energetske nezavisnosti i sigurnosti. Sve što se zbiva u Ukrajini, kako je istakao Borrell, može imati odraza i na stanje na Zapadnom Balkanu.

“Želim poslati jasnu poruku onima koji misle pokušati destabilizirati Evropu i Zapadni Balkan: Operacija ‘Althea’ je tu kako bi to spriječila”, kazao je Borrell. Dodao je da će EU svakako zadržati tu misiju koliko god to bude potrebno s jasnim izvršnim mandatom očuvanja mira.

Pozvao je sve u BiH da rade zajedno umjesto da proizvode nove sukobe i blokiraju rad tijela vlasti jer je to preduvjet za provedbu reformi na temelju kojih ta zemlja može dobiti status kandidata za članstvo u EU, uključujući tu promjene Izbornog zakona.

BiH je zahtjev za odobravanje kandidatskog statusa podnijela 2016. godine, a Evropska je komisija još u maju 2019. godine definirala 14 prioritetnih reformi koje je potrebno provesti kako bi to odobrila.

Prethodni članakRuski ambasador Kalabuhov: BiH može u NATO, ali Moskva će reagirati na prijetnju
Naredni članakWHO: Broj zaraženih virusom korona u svijetu ponovno raste