BOSNA JE U SRCU EVROPE: Zastupnici Evropskog parlamenta podržavaju rezoluciju koju osporava HDZ

Zastupnici Evropskog parlamenta Tineke Strik i Paulo Rangel pozdravili su usvajanje rezolucije Evropskog parlamenta o Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine u 2019. i 2020. godini te poručili da se ovim jasno podržava evropska budućnost BiH.

“Sretna da je danas usvojen kritičan, ali konstruktivan godišnji izvještaj o Bosni i Hercegovini koji u potpunosti podržava evropsku budućnost BiH i oštro odbacuje separatistička i etnonacionalistička retorika”, kazala je na Twitter profilu Strik, holandska političarka iz reda Zelenih.

– Evropski parlament je usvojio izvještaj o Bosni i Hercegovini uz snažnu podršku integraciji u Evropsku uniju. Bosna je u srcu Evrope, a njeno prirodno mjesto je u EU. Poput EU-a, BiH mora biti projekat mira među narodima koji prihvataju san o zajedničkom prosperitetu – poručio je na Twitteru Rangel, portugalski pravnik i političar Socijaldemokratske partije (PSD) koji je član Evropskog parlamenta od 2009. godine.

Rangel je također i potpredsjednik Evropske narodne partije koju predvodi Donald Tusk.

Evropski parlament jučer je u formi rezolucije, sa 483 glasa “za”, 73 protiv i 133 suzdržanih, usvojio izvještaj o Bosni i Hercegovini koji je pripremio i nedavno usvojio Komitet za vanjske poslove.

Evropski parlament je jučer u formi rezolucije, sa 483 glasa “za”, 73 protiv i 133 suzdržanih, usvojio izvještaj o Bosni i Hercegovini koji je pripremio i nedavno usvojio Komitet za vanjske poslove.

Izvještaj je podijeljen u sedam poglavlja koja se odnose na proces pomirenja, funkcionisanje demokratskih institucija, vladavinu prava, osnovna ljudska prava, socio-ekonomske reforme, povezanost, energiju i okoliš, vanjsku politiku i sigurnost.

U izvještaju se navodi da Evropska unija snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine te se osuđuju pokušaji narušavanja državnosti i Ustava Bosne i Hercegovine i apeluje se na domaće političare da donesu Ustav koji će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

U rezoluciji se također osuđuje nacionalistička i zapaljiva retorika, poricanje i veličanje ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici.

Također su odbijeni svi amandmani na tekst prijedloga rezolucije hrvatskih eurozastupnika, tako da nije spomenuta ni pitanje konstitutivnosti niti “legitimno predstavljanje”.

Prethodni članakU Puli 6. susret Bošnjaka jugoistočne Europe
Naredni članakNjemački zastupnik: Pozivamo EU da dodijeli kandidatski status BiH