Božićno obraćanje pape Franje: Molimo se za kraj pandemije i mirovne dijaloge

Papa Franjo (Foto Arhiva)

Papa Franjo molio se u subotu za okončanje pandemije virusa korona, koristeći svoje božićno obraćanje da podstakne zdravstvenu zaštitu za sve, vakcine za siromašne i da prevlada dijalog u rješavanju svjetskih sukoba.

Usred rekordnog porasta slučajeva COVID-19 u Italiji ove sedmice, samo nekoliko hiljada ljudi okupilo se na kišom natopljenom Trgu Svetog Petra, prenosi Anadolija.

Obično bi trg bio prepun desetina hiljada turista.

Iako je Italija ove sedmice prvi put izbrojala više od 50.000 slučajeva u jednom danu, vlada nije naredila ponovno zatvaranje.

Papin govor za Božić daje mu priliku da skrene pažnju globalne publike na velike i male sukobe. Ni ove godine nije bilo drugačije. Papa Franjo se požalio na aktuelne sukobe u Siriji, Jemenu i Iraku, nove tenzije u Ukrajini i Etiopiji i “krizu bez presedana” u Libanu.

“Toliko smo se navikli na njih (konflikte) da se goleme tragedije sada prešućuju. Rizikujemo da ne čujemo krik bola i nevolje tolike naše braće i sestara”, rekao je on s lođe bazilike Svetog Petra.

Papa je upozorio na tendenciju pandemije da se povuče i izolira, pozivajući umjesto toga na dijalog kako bi se pokušali riješiti svjetski sukobi. Posebno se molio za one koji su najviše pogođeni virusom, uključujući žene i djecu koji su pretrpjeli povećano zlostavljanje tokom karantina.

“Sine Božji, utješi žrtve nasilja nad ženama, koje je u ovom vremenu pandemije poraslo. Ponudite nadu maloj djeci i adolescentima koji pate od maltretiranja i zlostavljanja”, rekao je Papa.

Molio je za “utjehu i toplinu” za starije osobe koje su same, kao i za zdravstvene radnike koji se “velikodušno posvećuju” brizi o bolesnima.

“Podari zdravlje nemoćnima i inspiriraj sve muškarce i žene dobre volje da traže najbolje moguće načine za prevazilaženje trenutne zdravstvene krize i njenih posljedica”, rekao je papa Franjo i dodao: “Otvorite srca da osigurate da se neophodna medicinska njega – a posebno vakcine – obezbijede onim ljudima kojima su najpotrebnije.”

Prethodni članakÐoković ne igra na ATP kupu u Australiji
Naredni članakHrvatska diplomatija u 2021. godini: Macron s avionima u Zagreb, Hrvati bez viza u SAD