Božinović: Dosad u Hrvatsku stiglo desetak ljudi iz Ukrajine

Davor Božinović (Foto Hina)

Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kazao je u subotu kako je dosad u Hrvatsku ušlo desetak osoba iz Ukrajine te da Hrvatska ima kapacitete za smještaj izbjeglica.

“Dosad je u Hrvatsku ušlo desetak osoba iz Ukrajine koje su došle privatnim kanalima i prijateljskim kontaktima te su smještene u privatnim smještajima”, kazao je Božinović poslije sastanka o prihvatanju izbjeglica na koji je premijer Andrej Plenković pozvao članove Vlade i predstavnike Civilne zaštite i Crvenog križa.

Božinović je naglasio da Hrvatska ima smještajne kapacitete za prihvat izbjeglica.

“Poenta današnjeg sastanka je da se jednostavno koordiniramo. Možemo i spremni smo ako zatreba, ne bih volio, ali možemo već od danas smještati ljude”, rekao je.

Potpredsjednik Vlade je kazao da će se jedno vladino tijelo angažirati intenzitetom koliko to situacija bude iziskivala.

“Svi koji se inače bave izbjegličkom problematikom su bili tu. Odlučili smo koordinaciju strukturirati kroz jedno vladino tijelo koje će se angažirati onolikim intenzitetom koliko to situacija bude iziskivala od naših institucija”, rekao je.

Božinović je precizirao da su sastanku nazočili predstavnici predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva gospodarstva i sastavnica sistema domovinske sigurnosti.

Potpredsjednik Vlade je naglasio da je razmotreno aktuelno stanje po tim pitanjima te je podsjetio da se u nedjelju u Bruxellesu sastaju ministri unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije.

Za sutra je sazvano posebno vijeće ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU u Bruxellesu, kojem ću nazočiti i ministar Božinović.

“Tamo ćemo razmotriti ta pitanja na razini EU s obzirom na to da je potencijal takav da će se vjerovatno uključiti više-manje sve države članice EU kako bi se u slučaju povećanog priljeva raseljenih iz Ukrajine sve države pripremile za njihov prihvat”, rekao je Božinović.

Premijer Andrej Plenković je u subotu sazvao sastanak s članovima Vlade, civilne zaštite i Crvenog križa radi podizanja stepena pripravnosti u vezi s prihvatom izbjeglica iz Ukrajine zbog ruske agresije.

“Solidarni smo s ukrajinskim narodom”, objavio je premijer tom prilikom na društvenim mrežama.

Prethodni članakHrvatski Ukrajinci mole za pomoć njihovoj zemlji
Naredni članakPlenković: Ukrajina je nezavisna i suverena država