Božinović: Početkom iduće sedmice vjerovatno ublažavanje mjera

Davor Božinović (Foto Hina)

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović u srijedu je izjavio da će Nacionalni stožer Civilne zaštite početkom iduće sedmice vjerovatno dodatno ublažiti neke epidemiološke mjere koje se odnose na ograničavanje okupljanja i obavljanje pojedinih privrednih aktivnosti.

Uprkos današnjem minimalnom porastu novozaraženih, u zadnjih nekoliko sedmica vidljiv je znatan pad oboljelih, hospitaliziranih i preminulih od COVID-19, čime se omogućava povratak redovnoj dinamici rada, istakao je Božinović na sjednici Vlade.

Postignuti stepen imunosti stanovništva, stečen preboljenjem i vakcinacijom, u kombinaciji s višesedmičnim trendom pada broja oboljelih, hospitaliziranih i preminulih, omogućava Stožeru da razmatra daljnje ublažavanje uvedenih nužnih epidemioloških mjera.

Iako su najvažnije odluke Stožera koje se odnose na ograničavanje okupljanja, prelaske državne granice, organizaciju rada trgovina i javnog prijevoza, te obavezno korištenje maski za lice na snazi do kraja marta, realno je, kaže Božinović, da će se već iduće sedmice neke od tih mjera ublažiti.

Stožer će razmotriti sve pristigle prijedloge i početkom sedmice vjerojatno dodatno ublažiti neke mjere koje se odnose na ograničavanje okupljanja i privredne aktivnosti.

Božinović je istakao i da u ovom trenutku nema saznanja da je izbjeglički val značajnije utjecao na pogoršanje epidemiološke situacije.

Provodi se obavezno testiranje izbjeglica u prihvatnim smještajima, a u slučaju oboljenja predviđen je adekvatan smještaj, dodao je potpredsjednik Vlade.

Beroš: Barem jednom dozom vakcinisano 70,6 posto; 249 zdravstvenih usluga ukrajinskim izbjeglicama, troje hospitalizirano

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u Hrvatskoj danas zabilježeno 2.588 novih slučajeva COVID-19 potvrđenih PCR testom te 662 pozitivne osobe na brzom antigenskom testiranju, što je u odnosu na prethodnu sedmicu povećanje od 0,21 posto.

Bolnice postepeno smanjuju COVID kapacitete, što daje veći prostor za pružanje sveobuhvatnije skrbi te za prevenciju i očuvanje zdravlja, posebno onkoloških bolesnika, građana s mentalnim poremećajima te postkorona sindromom.

S obzirom na rezultate najnovijeg popisa stanovništva, najmanje jednom dozom vakcine protiv virusa korona vakcinisano je do sada 70,6 posto odraslog stanovništva, izvijestio je ministar.

Iako epidemija pokazuje silazni trend, Beroš je poručio da je COVID-19 i dalje prisutan te se ne staje s vakcinacijom građana. Od danas počinje i vakcinacija novom proteinskom vakcinom protiv COVID-19, proizvođača Novavaxa, a namijenjeno je starijim od 18 godina.

Izvijestio je i da je od 25. februara ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj pruženo ukupno 249 zdravstvenih usluga, a troje ih je hospitalizirano.

Hitna medicinska služba ukupno je imala 14 intervencija vezanih za pružanje hitne skrbi izbjeglicama iz Ukrajine.

Na brzom testiranju, petero je izbjeglih Ukrajinaca bilo pozitivno.

Izbjeglom ukrajinskom stanovništvu omogućena je i vakcinacija protiv virusa, a djeci uobičajena vakcina protiv ospica, zaušnjaka i rubeole te poliomijelitisa.

Beroš je istakao da se upravo u Ukrajini događa velika epidemija ospica i rubeole zbog slabijeg vakcinisanja protiv tih bolesti.

Prethodni članakUsvojen paket od pet milijardi kuna za ublažavanje poskupljenja energenata
Naredni članakHajdaš Dončić: Za Hrvatsku nema neposredne ratne ugroze