Britanski izaslanik Peach: Moramo se pobrinuti da se rat u Ukrajini ne prelije na Balkan

Stuart Peach

Iako je stanje u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuće, to je političko pitanje, a ne sigurnosna kriza, rekao je britanski izaslanik za Zapadni Balkan Stuart Peach u razgovoru za Hinu, ali i dodao da je ruski rat u Ukrajini “izazov” koji se ne smije preliti na balkanski prostor.  

Iako ističe da je stanje u BiH političko, a ne sigurnosno pitanje, Peach je pozdravio nedavno povećanje broja vojnika EUFOR-a u BiH sa 600 na 1.100. Naziva to “vidljivom demonstracijom prisutnosti”.

“Situacija u BiH je zabrinjavajuća. Naravno, to je politička situacija, političko pitanje, a ne sigurnosna kriza. Moramo zajednički raditi da to ne postane”, rekao je Peach.

Bivši visoki zapovjednik britanskog ratnog zrakoplovstva i bivši predsjednik Vojnog odbora NATO-a, Peach je za britanskog izaslanika za Zapadni Balkan imenovan u decembru 2021. godine.

U razgovoru s Hinom osudio je “ilegalni rat Rusije protiv Ukrajine”.

“Svi jasno vidimo tragične posljedice za ukrajinski narod i trebamo im pružiti potporu na svaki mogući način. To uključuje svu humanitarnu pomoć koju pružaju Hrvatska i mnogi drugi evropski saveznici i prijatelji”, rekao je.

Ruska invazija na susjednu zemlju ušla je u četvrtu sedmicu, pobjeglo je više od tri miliona ljudi, Rusija je sve izoliranija zbog zapadnih sankcija, a od mirovnih pregovora zasad nema rezultata.

“To je zaista tragična situacija. I rat na našem kontinentu je izazov za sve nas. I trebamo biti spremni raditi zajedno kako bismo se pobrinuli da se rat ne prelije i ne proširi na Zapadni Balkan. Radim s našim prijateljima u regiji na tome da se to ne dogodi”, ističe Peach.

Dužnosnici Evropske unije, SAD-a i OESS-a najavili su nastavak pregovora s političarima iz BiH čiji je cilj dogovor o izmjenama Ustava i Izbornog zakona što otvara put ka nastavku evropskih integracija.

Na jednoj strani su bošnjački predstavnici koji kažu da se izbori mogu održati i po sadašnjem Izbornom zakonu, a na drugoj hrvatski i srpski predstavnici koji kažu da nema uvjeta za normalne izbore bez potrebnih izmjena Izbornog zakona.

“To je proces koji traje. I nadamo se uspješnim zaključcima tih pregovora”, rekao je Peach.

BiH zasad je potencijalna kandidatkinja za članstvo, dok susjedna Srbija već osam godina vodi pristupne pregovore s EU-om, ali uz provedbu reformi za približavanje te zemlje Uniji bit će ključni odnosi Beograda s Prištinom.

Peach kaže da britanska vlada podržava dijalog na relaciji Beograd – Priština uz posredništvo Miroslava Lajčaka, posebnog predstavnika EU-a za dijalog tih dviju zemalja.

Srbija je jedna od rijetkih zemalja koja nije nametnula sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, ali Peach pozdravlja to što se srbijanska vlada pridružila osudi Rusije u UN-u.

O tome je li vrijeme da Srbija odluči u kojem će smjeru ići – bliže Zapadu ili Rusiji, britanski izaslanik kaže da je na Beogradu “da odabere poziciju”.

Euroatlantski put vodi u bolju budućnost

No istakao je da Britanija “potiče sve vlade u regiji na euroatlantski put i put prema EU-u jer mislimo da to pruža najbolju nadu ljudima u regiji u bolju budućnost, slobodnu od rata”.

“Poštujemo ako zemlje u regiji ne žele u NATO, ali one koje to žele trebaju dobiti tu priliku” rekao je Peach, dodavši da isto vrijedi i za ulazak u EU.

Da je ta odluka na zemljama koje žele ući u NATO, slažu se evropski saveznici, ali ne i Rusija. I prije početka invazije tražila je garanciju da Ukrajina neće postati članica NATO-a, a nedavno je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov izjavio da Sarajevo ima pravo odlučiti hoće li biti članicom NATO-a, ali je upozorio da i Moskva zadržava pravo reagirati na takvu mogućnost u skladu sa svojim interesima.

Posebni izaslanik britanskog premijera Borisa Johnsona u petak će u Zagrebu učestvovati na panelu “Velika Britanija i Zapadni Balkan u svjetlu rata u Ukrajini”.

Peach je istakao da mu je cilj očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

“Želimo doprinijeti sigurnoj, mirnoj i stabilnoj regiji. S ratom koji bjesni ne tako daleko od mjesta gdje sjedimo danas, moramo zaista razumjeti što se događa u tom ratu i moramo se pobrinuti da se rat ne proširi na ovu regiju”.

Dodao je da stanovnici BiH i mnogi narodi u regiji, uključujući Hrvate, “imaju svježa i duboka sjećanja na to što znače rat i sukob i ne smijemo se tome vratiti”.

Rad na pomirenju 

I zato je jedan od njegovih prioriteta poticanje rješavanja pitanja poput ratnih zločina i nestalih osoba.

“Insistirat ćemo na tome da se osudi govor mržnje, da se osudi glorifikacija svih osuđenih ili upletenih u genocid i ratne zločine. Potičemo i poticat ćemo sve da poštuju i provedu presude nacionalnih i domaćih sudova”, rekao je britanski izaslanik.

Britanija će kroz ambasade u svim zemljama, nastaviti raditi na pomirenju na Zapadnom Balkanu, dodao je.

Dodao je da je nužno suočiti se s organiziranim kriminalom u toj regiji, kao i brinuti o mladima kako bi im se osigurala “bolja budućnost”.

Bez komentara na dron

Nekoć predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a kratko je komentirao pad bespilotne letjelice u Zagrebu, rekavši da je “na hrvatskim vlastima da istraže sve okolnosti u vezi ovog incidenta”.

“Imamo visoko povjerenje u njihove sposobnosti da to i učine”, rekao je, dodavši da nije na njemu, kao bivšem dužnosniku NATO-a, da komentira slučaj.

“Istraga se nastavlja i to je pitanje za hrvatske vojne vlasti”, rekao je Peach.

Prethodni članakJutarnji list: Posebna obaveza za strance u vojsci Ukrajine
Naredni članakSchmidt: BiH ne prijeti rat, ali politička kriza je duboka i mora se okončati