Brzi odgovor 21: Američka vojska stigla u Bosnu i Hercegovinu

Vježba, ”Brzi odgovor 2021“ u kojoj će učestvovati oko 500 pripadnika OS BiH i oko 700 američkih vojnika održavat će se na vojnim poligonima OS BiH Manjača i Glamoč te kasarni i aerodromu Dubrave kod Tuzle, od 17. maja do 2. juna 2021. godine. Predsjedništvo BiH je ovu vježbu odobrilo u februaru 2020. godine. Vježba ”Brzi odgovor 21“ je dio velike multinacionalne vježbe “Branilac Evrope 21” (Defender Europe 21)

”Brzi odgovor 21/Immediate Response 21“

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u subotu je dočekana glavnina američkih vojnika koja je stigla povodom vježbe ”Brzi odgovor 21/Immediate Response 21“, koja će biti održana od 17. maja do 2. juna 2021.

Na ceremoniji dočeka, obratili su se Sifet Podžić, ministar odbrane Bosne i Hercegovine i američki ambasador u BiH Eric Nelson.

Podžić je kazao kako u multinacionalnoj vježbi ”Branilac Evrope 21”, koju provodi Komanda kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Afriku, pored Kanade, evropskih i NATO saveznika i partnera, učestvuju i Oružane snage BiH.

”Vježba se realizuje kroz četiri povezane vježbe na tlu Evrope. Za BiH najinteresantnija je vježba ‘Trenutni odgovor 21’, koja se izvodi u devet zemalja naše regije. U vježbu su uključene vojske svih zemalja regije, uključujući i BiH, osim vojske Srbije. Izvodit će se na poligonima za obuku vojski Albanije, BiH, Hrvatske, Grčke, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Njemačke”, rekao je Podžić.

Sarajevo, Bosna i Hercegovina – 15. maj 2021. godine: Na ceremoniji dočeka obratio se Sifet Podžić, ministar odbrane Bosne i Hercegovine

Dodao je kako će vježba trajati od 17. maja do 2. juna i da će učestvovati oko 5.000 vojnika, a u BiH oko 700 vojnika SAD-a i oko 500 OS BiH.

“Cilj je provjeriti prihvat snaga, razmještaj snaga, integraciju snaga, integriranu protivzračnu odbranu i zajedničke logističke operacije. SAD i NATO savez su strateški partner, sigurnosni partner u Evropi. Za BiH ovo je bilateralna vježba s vojskom SAD-a, vodećom članicom NATO saveza i ovo je još jedna potvrda snažne podrške naših vjernih prijatelja i partnera SAD-a, našim procesima reformi”, naglasio je Podžić.

Zahvalio je što su izabrali BiH za partnera.

“BiH kao domaćin dijela vježbe testira rad i koordinira druge nadležne institucije da izvrše ranije spomenute misije“, rekao je Podžić.

Dodao je kako Ministarstvo odbrane i OS BiH kroz ovu vježbu testiraju sposobnost integrisanja u šire odbrambene strukture, što je jasno iskazano u državnim strateškim dokumentima, odbrambenoj, sigurnosnoj i vanjskoj politici BiH.

”OS BiH učešćem u vježbi pokazuju spremnost za zajedničko djelovanje sa vojskom SAD-a i partnerima. Učešćem u vježbi OS BiH ojačat će svoje operativne sposobnosti. Naš deklarisani bataljon lake pješadije koji se obučava po zadatim NATO standardima, svojim učešćem pokazat će da smo profesionalno realizovali zadatke koji su pred nas postavljeni po pitanju obuke ovog bataljona”, kazao je Podžić.

Dodao je kako očekuje da će BiH sa svojim oružanim snagama pokazati da je spremna učestvovati u očuvanju stabilnosti i sigurnosti, prvenstveno u BiH, a potom i regiji, što i jest njihova osnovna misija.

Američki ambasador Nelson kazao je kako su SAD zahvalne BiH kako na učešću u vježbi, tako i spremnosti da bude domaćin ovako velikom broju američkih snaga, najvećem broju od okončanja misije SFOR-a 2004. godine.

”Ovo će biti dosad najveća zajednička vojna vježba oružanih snaga SAD-a i BiH. Zaista je utjelovljenje konstantne predanosti i posvećenosti SAD-a miru i stabilnosti u BiH. Isto tako, to je i izvanredna prilika za obuku kada naše snage imaju priliku da zajedno s partnerima iz OS BiH mogu da rade na jačanju kapaciteta spremnosti i interoperativnosti s NATO snagama i NATO saveznicama“, rekao je Nelson.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u subotu je dočekana glavnina američkih vojnika koja je stigla povodom vježbe ”Brzi odgovor 21/Immediate Response 21“

Naveo je kako su desetine hiljada pripadnika američkih trupa doprinijele održavanju i implementaciji mira, odnosno onoga što je potpisano i usaglašeno kroz Dejtonski mirovni sporazum u Ohiju.

”Zahvaljujući tome, mir je održan i sve to što je postignuto služi kao osnova za napredovanje BiH na njenom evroatlanskom putu. Danas, mi imamo potpuno integrisane oružane snage u BiH, koje su kreirane od nekada zaraćenih vojski i one predstavljaju zaista najvažniji garant bezbjednosti i naš su najveći partner kada je u pitanju očuvanje bezbjednosti i služe kao najbolji primjer onoga šta se može postići kada svi po strani ostave svoje razlike i odluče da rade za dobrobit građana BiH”, istakao je Nelson.

Dolazak američkih vojnika planiran je za petak, međutim prolongiran je za subotu zbog tehničkih razloga.

Prvi američki vojni helikopteri koji će s OS BiH sudjelovati u bilateralnoj vježbi ”Brzi odgovor 21“ na aerodrom Dubrave kod Tuzle, sletjeli su 3. maja.

Radi se o prva dva helikoptera UH-60 iz sastava Brigade borbene avijacije 1. pješačke divizije KoV SAD-a, inače stacioniranim u Poznanju u Poljskoj. Na Dubravama su ih dočekali pripadnici 5. pješačke brigade OS BiH i osoblje Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Helikopteri UH-60 Black Hawk su opće namjene i prije svega se koriste za prevoz vojnika i opreme.

Vježba, ”Brzi odgovor 2021“ u kojoj će učestvovati oko 500 pripadnika OS BiH i oko 700 američkih vojnika održavat će se na vojnim poligonima OS BiH Manjača i Glamoč te kasarni i aerodromu Dubrave kod Tuzle, od 17. maja do 2. juna 2021. godine. Predsjedništvo BiH je ovu vježbu odobrilo u februaru 2020. godine.

Vježba ”Brzi odgovor 21“ je dio velike multinacionalne vježbe “Branilac Evrope 21” (Defender Europe 21) koju Komanda Oružanih snaga SAD-a za Evropu i Afriku provodi povezujući četiri različite vojne vježbe na evropskom tlu. Radi se o ukupno oko 28.000 učesnika u četiri povezane vježbe, koje će se održati na 31 vojnom poligonu u 12 država, s učešćem oružanih snaga iz ukupno 27 zemalja.