Capak potvrdio Plenkovićeve najave: COVID potvrde u javnom i državnom sektoru od utorka

Krunoslav Capak (Foto Screenshot)

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je u četvrtak da će se COVID potvrde u javnom i državnom sektoru primjenjivati od utorka 16. novembra, a o detaljima će izvijestiti na sutrašnjoj sjednici Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Odluka o COVID potvrdama bit će objavljene sutra, stupa na snagu u ponedjeljak, a počinje se primjenjivati u utorak, rekao je Capak u razgovoru za RTL Danas poručivši: “To vrijedi za sve, ne samo za sistem obrazovanja”.

Govoreći o razlozima te male jednodnevne odgode pojasnio je kako je napravljena jer je dan prije nedjelja pa će se taj dan teško organizirati testiranje za sve, a ovako pružaju mogućnost prilagodbe sistema jer će, smatra, prvi dan primjene biti najteži.

“Pružamo mogućnost da se u ponedjeljak svi testiraju i u utorak imaju COVID potvrde”, kazao je. Pojasnio je i da će odgovornu osobu za provjeru COVID potvrda imenovati poslodavac.

Capak je rekao da u sistemu kojeg će obuhvatiti proširenje COVID potvrda imaju 270.000 zaposlenika bez trgovačkih društava. “To će biti jedan poprilično velik broj koje ova odluka obuhvata. Koliko među njima tačno ima onih koji će se trebati testirati, to je jako teško reći, ali taj broj će sigurno biti veliki, možda i 100.000. Mi smo napravili sve da stvorimo infrastrukturu, da bude dovoljan broj mjesta na kojima se oni mogu testirati. Dakle, dali smo mogućnost poslodavcima da to organiziraju u svojim prostorima bilo da to rade sami ili da sklope ugovor s nekim ko im to može napraviti”, poručio je.

Naveo je i da sada imaju 420 testnih mjesta koja su registrirana pri HZZO-u.

Pojasnio je i da je današnjom odlukom i objašnjenjem koji je HZJZ objavio na svojim web stranicama, pri čemu je sve to dogovoreno s Ministarstvom zdravstva i donijete su odgovarajuće odluke, data mogućnost svim apotekama da testiraju.

“Apoteka u Hrvatskoj ima negdje 1.250. Mi računamo da će većina njih provoditi testiranje, data je mogućnost svim ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i svim zdravstvenim ustanovama koji god imaju zdravstvene radnike da testiraju. Računamo da će to biti u ovom, prvi dan već negdje 2.000 testnih mjesta u Hrvatskoj, računamo da ćemo uspjeti pokriti svoje potrebe”, naglasio je Capak.

Poručio je i da se kućni testovi ne priznaju nigdje u svijetu, osim za orijentaciju. “Ako bi neko na kućnom testu pronašao da je pozitivan, on treba napraviti na ovlaštenom mjestu brzi antigenski test ili PCR”, pojasnio je.

Razmišlja se o uvođenju COVID potvrda u teretane, kafiće i restorane

Capak je rekao i da se zbog velikog broja zaraženih razmišlja o uvođenju COVID potvrda u teretane, kafiće i restorane. No, kazao je, tu ipak treba jedna postupnost. Naveo je da sada imamo nešto manje od 60 posto vakcinisanih odraslih osoba u Hrvatskoj te oko 500.000 onih koji su preboljeli tu bolest. “Mi još uvijek imamo jedan veliki bazen ljudi koji nemaju potvrdu o preboljenju i nemaju potvrdu o vakcinisanju. Dakle, mi moramo takve odluke donositi postepeno kako bismo stvorili infrastrukturu i mogućnost da se sve pokrije, svi oni koji trebaju da se pokriju testiranjima”, rekao je.

Vezano uz potvrdu o preboljenju, Capak je rekao da će se i zdravstvenim i socijalnim ustanovama priznati i odgovarajući drugi dokazi u koje spada i potvrda ljekara primarne zdravstvene zaštite o preboljenju.

Capak je, na novinarski upit boji li se rasta broja novozaraženih nakon Vukovara, rekao kako na iskustvu iz prošle godine to ne očekuju.

Pozvao je sve kojima je prošlo pola godine od vakcinisanja da se dođu vakcinisati i trećom dozom jer imunitet nakon šest mjeseci značajno počinje padati.