Carinske uprave Hrvatske i BiH sprečavat će zlopotrebe pri uvozu i izvozu roba

Granica Republike Hrvatske (Foto Fena)

Čelni ljudi Carinske uprave Hrvatske i Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine potpisali su u srijedu memorandum kojim je predviđena razmjena podataka kako bi se spriječile zlopotrebe prilikom uvoza i izvoza roba, pranja novca, nelegalne trgovine te korupcije u carinskim službama.

Kako je saopćeno iz UINO BiH, memorandum su u Banjoj Luci potpisali direktor te uprave Miro Džakula i direktor Carinske uprave Hrvatske Mario Demirović.

„Cilj potpisanog Memoranduma je da se na dnevnoj osnovi razmjenjuju informacije između carinskih službi dviju zemalja o izvozu roba iz jedne zemlje i ukupne informacije o uvozu robe u drugu zemlju“, stoji u saopćenju.

Pojašnjava se da će se na temelju tih podataka sprečavati bilo kakve zloupotrebe oko prijenosa roba preko granice, a ujedno će se sprečavati i mogućnost korupcije u carinskim službama dviju zemalja.

Vodstva carinskih uprava Hrvatske i BiH dogovorila su i razmjenu informacija oko prijave unosa i iznosa gotovog novca kako bi se spriječilo pranje novca. Uz to dvije uprave će razmjenjiv

ati i informacije oko suzbijanja nelegalne trgovine, posebno duhana i duhanskih proizvoda.Vodstva Carinske uprave Hrvatske i Uprave za indirektno oporezivanje BiH dogovorila su i da se od 1. marta započne prijevoz roba preko graničnog prijelaza Svilaj koji je otvoren krajem prošle godine.

Prethodni članakOdržan svečani klavirski koncert u čast 30 godina hrvatsko-turskih diplomatskih odnosa
Naredni članakPotpisana Rezolucija Z – ekološka akcija za očuvanje okoliša u Hrvatskoj