Christian Schmidt: Dodik je zasluženo kažnjen zbog destruktivnog ponašanja

Christian Schmidt

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt ocijenio je u srijedu da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zasluženo kažnjen američkim sankcijama jer “destruktivnim djelovanjem” podriva stabilnost BiH.

U reagiranju na odluku Ministarstva finansija SAD-a da uvede dodatne sankcije Dodiku i banjolučkoj Alternativnoj televiziji (ATV) koja slovi za produženu ruku vlasti Republike Srpske, Schmidt je istakao da je to logična posljedica Dodikovog destruktivnog i opasnog pristupa.

“Dodik mora odgovoriti na mnoga teška pitanja te se treba vratiti racionalnom i odgovornom djelovanju bez kršenja državnog ustava i vladavine prava”, naveo je njemački diplomat.

Uz Dodika pod sankcijama SAD-a od srijede je i njegov savjetnik Milan Tegeltija koji je prošle godine zbog korupcije bio prisiljen podnijeti ostavku na dužnost predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Schmidt je istakao da su sankcije jedan od instrumenata za kojim međunarodna zajednica može posegnuti kako bi pokazala da se blokada države neće tolerirati. Time je jasno aludirao na odluku dužnosnika iz bh. entiteta RS da blokiraju rad državnih tijela vlasti te da ne poštuju presude Ustavnog suda BiH.

Ako postoje političke nesuglasice, onda se one rješavaju dijalogom u institucijama BiH “umjesto bizarnog i kontradiktornog monologa”, rekao je Schmidt u jasnoj kritici na Dodikovu adresu.

“Kako je dogovoreno s EU i međunarodnom zajednicom, na stolu ostaje ponuda da se na konstruktivan način radi s parlamentom i dođe do rješenja zasnovanih na ustavu i na Daytonskom mirovnom sporazumu. Vladavina prava se mora poštovati”, istakao je visoki predstavnik.

Schmidt je istovremeno pozdravio što je poslan poziv na snažnu borbu protiv korupcije.

Međunarodna zajednica ostaje opredijeljena za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, rekao je Schmidt i sve političare u BiH pozvao da djeluju razumno u interesu građana BiH i da počnu raditi na hitnim pitanjima s kojima se suočavaju građani.

Prethodni članakSAD uvele sankcije protiv Milorada Dodika
Naredni članakDodik se obrušio na SAD zbog sankcija, Džaferović poziva EU da slijedi Washington