Christian Schmidt i Andrej Plenković razgovarali o političkoj situaciji u BiH i regiji

Visoki predstavnik je naglasio potrebu jačanja funkcionalnosti institucija BiH pojačanim angažmanom svih domaćih strana, uz potporu međunarodne zajednice. Funkcionalnost je, naglasio je, nužan preduvjet kako bi ta zemlja izašla iz faze međunarodne supervizije i napredovala u integracijama u Evropsku uniju

Schmidt i Plenković

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt boravio je danas u službenoj posjeti Zagrebu gdje se sastao s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Kako je saopćeno iz Ureda visokog predstavnika (OHR), Schmidt i Plenković razmijenili su mišljenja o trenutnim političkim trendovima i kretanjima u BiH i na zapadnom Balkanu, s naglaskom na euroatlantskim integracijama.

Također su razgovarali o procesu izborne reforme u BiH.

Visoki predstavnik je naglasio potrebu jačanja funkcionalnosti institucija BiH pojačanim angažmanom svih domaćih strana, uz potporu međunarodne zajednice. Funkcionalnost je, naglasio je, nužan preduvjet kako bi ta zemlja izašla iz faze međunarodne supervizije i napredovala u integracijama u Evropsku uniju.

Visoki predstavnik je zahvalio premijeru Plenkoviću zbog zalaganja Hrvatske i njene potpore težnjama BiH i drugih zemalja u regiji da se pridruže EU.

Prethodni članakZagreb, Zadar i Velika Gorica su gradovi koji najviše pomažu učenicima
Naredni članakVećina zemalja EU prekršila pravila o zagađenju zraka u 2020. godini