Christian Schmidt neće dozvoliti prekrajanje granica Bosne i Hercegovine

Brkić navodi da visoki predstavnik Schmidt još jednom potvrđuje neupitnu opredijeljenost Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira za očuvanje teritorijalnog integriteta i temeljne strukture države BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta

Christian Schmidt

Visoki predstavnik Christian Schmidt naglašava da ni pod kojim okolnostima neće dozvoliti prekrajanje granica Bosne i Hercegovine, čiji je teritorijalni integritet zajamčen Općim okvirnim sporazumom za mir i međunarodnim pravom.

Izjavio je ovo za Fenu glasnogovornik OHR-a Mario Brkić, odgovarajući na pitanje kako visoki predstavnik gleda na najavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju nezavisnosti bh. entiteta Republika Srpska u roku od pola godine, te kakav bi stav zauzeo visoki predstavnik ako bi se Dodik odlučio na takav korak, odnosno da li smatra da je potrebna neposredna reakcija Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Brkić navodi da visoki predstavnik Schmidt još jednom potvrđuje neupitnu opredijeljenost Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira za očuvanje teritorijalnog integriteta i temeljne strukture države BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

“On podsjeća da, prema Daytonskom mirovnom sporazumu, entiteti imaju svoju ustavnu poziciju unutar države BiH, nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni postoje samo na osnovu Ustava BiH”, prenio je Brkić Schmidtovu poruku.

Prethodni članakDo sada se samopopisalo 40 posto ukupnog stanovništva
Naredni članakDžaferović: BiH i Sjeverna Makedonija imaju sve uvjete da uspješno sarađuju