Christian Schmidt: Raspad BiH bi utjecao na cijelu regiju

Christian Schmidt

Ako multietnička Bosna i Hercegovina skrene u dezintegraciju to će neizbježno utjecati na ostale neriješene sporove na Zapadnom Balkanu poput onog između Srbije i Kosova, izjavio je u subotu visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH.

Njemački političar Christian Schmidt ove je sedmice upozorio da je mirovni sporazum kojim je završen rat 90-ih ugrožen ukoliko međunarodna zajednica ne poduzme mjere kako bi zaustavila srpske separatiste.

Schmidt podsjeća na poteze lidera iz manjeg bh. entiteta koji potkopavaju ključne institucije države, uključujući zajedničke oružane snage i pravosudna tijela.

“Nemir u regiji također će na isti ili sličan način utjecati na problem teških odnosa između Srbije i Kosova”, kazao je Schmidt.

Po njegovom mišljenju, “Srbiji bi trebalo biti u interesu da BiH ostane na okupu”, dodavši da bi nestabilnost u BiH mogla utjecati na nastojanja Srbije za članstvom u Evropskoj uniji.

Na pitanje da li postoji realna mogućnost da se ta zemlja raspadne, Schmidt odgovora da nema neminovne opasnosti, ali ističe da “ukoliko se degradacija Daytonskog sporazuma nastavi, postoji rizik da se zemlja raspadne”.

Schmidt se i dalje nada da će međunarodni pritisak usmjeriti razvoj događaja u “razumnom smjeru”, a ono preko čega se ne bi smjelo prijeći je povlačenje bh. entiteta Republike Srpske iz zajedničkih oružanih snaga i stvaranje zasebne vojske unutar BiH.

“Ako se to dogodi… tada ćemo mi, međunarodna zajednica, morati vrlo, vrlo ozbiljno razmisliti kako dalje”, rekao je Nijemac.

Kazao je da bi korištenje njegovih velikih ovlasti, poput smjenjivanja dužnosnika ili nametanja zakona, bila krajnja mjera.

Prethodni članakGordan Grlić Radman: Primanje Hrvatske u Vijeće Evrope je bilo “veliko postignuće”
Naredni članakPreselio Hasan Čengić, jedan od osnivača SDA