Članice EU postigle zvanični dogovor o pokretanju Covid pasoša

Sporazum država članica uključuje odredbe protiv diskriminacije prema onima koji ne mogu li ne žele da budu vakcinisani i omogućuje široki obim testova koji dokazuju oporavak.

A picture taken on March 3, 2021 in Paris shows a vaccine vial reading "Covid-19 vaccine" and a syringe on an European passport. (Photo by JOEL SAGET / AFP) (Photo by JOEL SAGET/AFP via Getty Images)

Zemlje članice Evropske unije zvanično su se dogovorile u srijedu oko pokretanja Covid pasoša kao koraka ka ponovnom otvaranju turizma ovog ljeta i pregovarat će o detaljima s evropskim poslanicima u maju, saopćila su dva diplomatska izvora.

Certifikati bi omogućili onima koji su vakcinisani, oporavili su se od COVID-19 ili imaju negativan rezultat testiranja na bolest da jednostavnije putuju u EU, gdje su restrikcije na putovanja i kretanja teško naškodile putovanjima i turističkoj industriji duže od godine.

Dvadesetsedam država članica EU naglasile su “obavezivanje na okvir koji će biti spreman u ljeto 2021.“, navodi se u dokumentu koji su podržali nacionalni ambasadori, u čiji je uvid došao Reuters.

Evropski parlament, koji mora odobriti prijedlog da bi stupio na snagu, trebao bi usuglasiti vlastitu poziciju u ovom mjesecu, a početak završnih razgovora među poslanicima, nacionalnim ambasadorima i predstavnicima izvršnog organa bloka očekuje se u maju.

Članice EU paralelno rade na osiguravanju toga da “neophodna tehnološka rješenja budu uvedena“, navodi se u odluci EU27, tako da bi novi digitalni ili papirni certifikati mogli biti pušteni u promet kada se odobre.

Sporazum država članica uključuje odredbe protiv diskriminacije prema onima koji ne mogu li ne žele da budu vakcinisani i omogućuje široki obim testova koji dokazuju oporavak.

Iako će države članice imati obavezu da priznaju vakcine koje je odobrila EU, pojedine zemlje također mogu izdati cerifikate koji se odnose na vakcinaciju ruskom vakcinom Sputnik V ili kineskom Sinovac koje su samo odobrene na teritoriji tih zemalja.

Ostale članice EU odlučit će da li da prihvate certifikate za vakcine koje nisu odobrile regulatorne agencije EU.

IZVORFENA
Prethodni članakEU se zadužuje 800 milijardi eura za fond za oporavak
Naredni članakSARAJEVO: Bregu i Radman o zelenim koridorima