Corona, a ne Crorona: Pomoć iz Hrvatske za borbu protiv pandemije upućena samo Hrvatima

Na prvi pogled hvale vrijedna gesta, no ovaj novac, ustvari, nije namijenjen Bosni i Hercegovini već isključivo Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, a sve u cilju “podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala”. Inače, riječ se o bolnici čiji je “ravnatelj” Ante Kvesić nedavno postao pravi hit na društvenim mrežama, a nakon što je izjavio da su situacija u bolnici počela komplicirati kad su “u bolnicu došli pacijenti” zaraženi koronom. Kvesić je poznat i po svojoj izjavi da im je pacijent u bolnici zaražen koronom promaknuo jer je “umisto sprida, uša sazad”.

O čemu je zaista riječ potvrdio je i ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš, koji je objasnio da je novac osiguran u proračunu “temeljem ustavne odrednice prema kojoj Hrvatska štiti i promiče prava i interese svojih državljana koji žive i borave u inozemstvu”, a državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas izjavio je kako je riječ o dobroj odluci, jer “Hrvati žive duž granice od tisuću kilometara koju Hrvatska ima s Bosnom i Hercegovinom i pomažući njima pomažemo ustvari sebi. Mi smo, kako uvijek govorimo, jedan nedjeljiv narod.”

Stara poslovica kaže da se poklonu u zube ne gleda, no druga, još starija, veli da se treba čuvati Danajaca i kad darove nose. Ma šta o tome mislio Zvonko Milas, hrvatski narod ipak jeste podijeljen jer živi u dvije susjedne ali zasebne i suverene države, te bi u duhu dobrosusjedskih odnosa korektna gesta bila donirati ovih 43 miliona kuna Bosni i Hercegovini kao državi kako bi se zatim ta sredstva mogla raspodijeliti po epidemiološkom a ne etničkom kriteriju.

Izvor: Stav.ba

Prethodni članakZarazi pa vladaj
Naredni članakTokyo se sjeća Olimpijade