Čović: Još ima šanse za izbornu reformu

Dragan Čović (Foto Anadolija)

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović opet je u utorak izjavio da nema uvjeta za provedbu izbora u oktobru, ali i dodao da još uvijek postoji mogućnost da se prije toga dogovori izborna reforma usvajanjem odgovarajućih zakonskih rješenja u državnom parlamentu. 

Čović je novinarima u Sarajevu kazao da je tokom posljednjeg kruga pregovora o izbornoj reformi, koji je u nedjelju okončan bez konačnog dogovora, ipak postignuta saglasnost o tome kako birati članove Predsjedništva BiH i zastupnike u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pa bi to mogla biti polazna tačka za donošenje potrebnih zakonskih rješenja.

“Mi upravo to i tražimo jer je to zahtjev Ustavnog suda BiH”, kazao je Čović.

Naglasio je da planira razgovarati s čelnicima drugih parlamentarnih stranaka i na taj način utvrditi postoji li spremnost da se u parlamentarnu proceduru upute odgovarajuća zakonska rješenja i usvoje kako bi se izbori održali, kako kaže, na zakonit način.

Čović tvrdi kako zapravo postoji jasan politički dogovor o tome na koji način provesti sve presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

To, po njegovim riječima, znači kako su svi pregovarači saglasni da se “hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH ubuduće biraju preko elektora odnosno podjelom 300 elektorskih bodova danih kantonima temeljem broja stanovnika i etničkog sastava”.

Federalni Dom naroda birao bi putem nacionalnih klubova zastupnika u entitetskim kantonalnim skupštinama.

Čović tvrdi kako je sve to rezultat kompromisa na koje je pristao HDZ BiH jer je ta stranka prvobitno preferirala uspostavu dvije izborne jedinice unutar FBiH, ali crvena crta uvijek je bila ta da Dom naroda Parlamenta FBiH mora ostati zakonodavno tijelo, odnosno da se ne može dopustiti reduciranje njegovih ovlasti kako je to tražila Stranka demokratske akcije.

“Pregovarački je proces završen, a sada je sve pitanje parlamentarne procedure”, kazao je Čović ističući kako sada nema formalno-pravnih uvjeta za organiziranje izbora jer nije provedena presuda Ustavnog suda BiH po prizivu Bože Ljubića iz 2016. godine.

Centralna izborna komisija ipak je odlučila i u postojećim okolnostima nastaviti pripreme za provedbu izbora koji bi trebali biti održani prve sedmice u oktobru.

Provedbu izbora u tom terminu podupiru i Evropska unija, SAD, misija OESS-a te Ured visokog predstavnika (OHR).

Čović je najavio kako će Predsjedništvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora do kraja sedmice odlučiti kako će se hrvatske stranke postaviti u odnosu na takve planove te je ponovio svoj raniji stav da je sadašnji saziv CIK-a nezakonit te da nema ni legitimitet organizirati izbore.

Podsjetio je kako je jedan od zaključaka sabora HNS-a iz februara da treba iskoristiti sva legitimna pravna sredstava da se zaštite interesi BiH i hrvatskog naroda u njoj.

Prethodni članakBiH: Dodik na saslušanju u Tužilaštvu BiH, novinarima pokazivao srednjak
Naredni članakZelenski upozorava da bi rat u Ukrajini mogao izazvati glad u drugim zemljama