Čović očekuje da će Borrell potaknuti izbornu reformu u BiH

Dragan Čović (Foto Anadolija)

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Dragan Čović izrazio je u ponedjeljak očekivanje da će zamjenik predsjednika Evropske komisije Joseph Borrell tokom boravka u BiH ove sedmice potaknuti dogovor o izmjenama Izbornog zakona i otklanjanju blokada državnih institucija.

“Gospodin Borrell dolazi između ostalog, a sastanak će tako biti potenciran, da učestvuju predstavnici tri naroda kako bi se donijeli vrlo jasni zaključci da moramo odmah riješiti to pitanje i otkloniti političke nesporazume koji ne smiju dalje otežavati funkcioniranje BiH”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru upitan o nastavku razgovora o izmjenama Izbornog zakona.

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije, koji je i zamjenik predsjednika Evropske komisije, u sklopu ovosedmične turneje po zemljama jugoistočne Evrope posjetit će i BiH gdje će se u srijedu susresti s vodećim dužnosnicima iz te zemlje, te posjetiti vojnu misiju EUFOR-a. Kako je najavljeno iz Izaslanstva EU-a u BiH, Borrellovom posjetom će se opet potvrditi opredijeljenost i potpora EU-a regiji u pogledu ruskog rata protiv Ukrajine i njegovog utjecaja na sigurnost Evrope u cjelini.

Čović je najavio nastavak razgovora o izbornim promjenama s predstavnicima američke i evropske administracije, te bošnjačke, ali i srpske strane koja se po njegovim riječima uključuje u taj proces. Dodao je kako je u posljednjih deset dana imao online sastanke s posrednikom za izbornu reformu američkog State Departmenta Matthewom Palmerom te direktoricom u Službi za vanjsko djelovanje Evropske komisije Angelinom Eichhorst oko dovršetka ovoga procesa.

Po njegovim riječima za hrvatsku je stranu ključno zajamčiti “legitimno političko predstavljanje” najprije u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda, a onda i Predsjedništvu BiH kako predstavnike u vlasti Hrvatima ne bi, kako tvrdi, birali drugi narodi. Hrvatski prijedlozi o načinu biranja članova Predsjedništva BiH po njemu ispunjavaju sve presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Hrvatska i bošnjačka strana mjesecima vode bezuspješne razgovore o izbornoj reformi, a u postizanju dogovora su se uključili predstavnici američke i evropske administracije. Opći izbori u BiH trebali bi se održati početkom oktobra, a hrvatski dužnosnici u Hrvatskoj i BiH ističu kako neće biti zakoniti ako se ne izmijeni Izborni zakon čije je pojedine odredbe osporio Ustavni sud BiH.